ANIMERT: Slik ser et angrep ut i «FIFA Superstars».
ANIMERT: Slik ser et angrep ut i «FIFA Superstars».Vis mer

Nå kan du spille «FIFA» på Facebook

Men vil Playfish og Electronic Arts lykkes i å hevde seg mot Zyngas «Farmville»?

||| Onsdag slapp Electronic Arts «Fifa Superstars» for Facebook. Spillet er utviklet av det delvis norskdrevne spillselskapet Playfish, og dukker opp bare et par uker etter at det ble kjent at den populære spillserien skulle tilpasses sosiale medier.

Forventningene har vært høye, men de der ute som har håpet på å kunne kontrollere 22 hårete legger på en gressmatte vil muligens bli litt skuffet - «Fifa Superstars» er nemlig et forenklet managerspill.

Skru av soundtracket
Ved oppstart får du ditt eget lag koblet opp mot Facebook-profilen din, som du så kan gi et passe morsomt navn. Deretter følger en rask opplæringsfase. Her lærer man spillets grunnfunksjoner, samtidig som man også lærer at meny-musikken, en relativt kort electrobeat, må mutes permanent.

Den er kanskje ikke like hjernegnagende vond som i andre Facebook-spill, men etter litt repetisjon blir den døden selv.

Vel inne i spillet får du utdelt en gjeng middelmådige spillere, som du så kan trene eller bytte ut ved å kjøpe nye spillere. Disse spillerkjøpene er imidlertid en smule tilfeldige.

Kostbare spillere
Du velger nemlig ikke en og en spiller, men får utdelt fem vesener spillet selv har valgt. Det eneste valget du har, er om du vil plukke fra bronsespillere (tølpere), sølvspillere (dugelige) eller gullspillere (Ronaldo og gjengen).

Disse kjøpes enten med spillets egne penger, eller ved å bruke Playfish Cash som man kjøper med ekte penger. Sistnevnte kan fort bli dyrt for de dedikerte, 55 Playfish Cash koster nemlig 10 dollar (64 kroner) og en pakke med gullspillere koster 60 Playfish Cash.

Spillerne man får er relativt fattige på statistikk, men fire punkter (bl.a. utholdenhet og kontroll) utgjør til sammen en poengsum som gjør det kjapt og enkelt å sammenligne spillere når man skal foreta lagutskiftninger.

Treningspoeng
Spillet viser også til enhver tid gjennomsnittssummen på lagoppstillingen din, slik at du enkelt kan sammenligne lagstyrke med eventuelle motstandere.

Når det gjelder spillets treningsdel, fungerer den litt på samme måte som å dyrke grønnsaker i «Farmville». Akkurat som de beste grønnsakene tar flere dager å dyrke, tar den mest omfattende treningen (som gir de høyeste treningspoengene) opp til et døgn å gjennomføre.

Når man føler seg klar til å spille, trykker man «Play» og får opp en rekke alternativer.

Spill mot Premier League-lag
Det er ligakamper (hvor du tjener penger og erfaring ved å spille mot ekte mennesker), vennlige kamper mot andre Facebook-kontakter (disse gir deg «matchpoints» som trengs for å få lov til å spille ligakamper), Premier League-kamper (laget ditt vs. en «ekte» lagoppstilling) og VM-kamper (foreløpig ikke aktivert).

Kampene utspiller seg i form av tekst og enkle animasjoner. Noen vil kanskje finne en viss glede i å følge kamphøydepunktene «live»,  men for de fleste blir det nok kjapt til at man skipper rett til resultatet.

Kampens utfall kan deles med venner på Facebook, men om du vil beholde dem bør du antagelig la være. Når det hele er over mottar du en viss sum penger og erfaring, før det er på'n igjen.

Forenklet, men gøy
Sett bort fra et par andre funksjoner er dette er stort sett det «FIFA Superstars» har å by på. For å gjøre seg så tilgjengelig som mulig, har nemlig spillet kuttet det meste av detaljstyring og dybde som preger andre managerspill. Spillnettstedet Kotaku beskriver det slik:

- Tenk deg «Football Manager», og gå så ned på nivået til «FIFA Manager.» Stripp deretter bort det meste av det også, så nærmer du deg.

Når det er sagt, mener ikke nettstedets skribent Luke Plunkett at det man står igjen med nødvendigvis er noe å kimse av.

- Selv om spillets dybde er begrenset, ligger dets styrke i at det er gratis å spille og gjør god bruk av Facebook-integrasjon, samt en pen presentasjon som er hverken for hardcore for «casual»-spillere eller for søtt for fans av de «ekte» «FIFA»-spillene.

Positive reaksjoner
Også utover Plunketts kommentar har reaksjonene på spillet foreløpig vært positive, selv om Games.com etterlyser muligheter a la lagendringer underveis i kamper.

Yahoo!Games trekker på sin side frem at man helt fint kan spille gratis, selv om man nok må punge ut ekte penger for å få de beste spillerne og vinne pokaler.

Det store spørsmålet nå er om «FIFA Superstars» og lignende spill nå kan bli reelle konkurrenter til «Farmville»-dominansen i det sosiale spillmarkedet.

Har erfaringen
Som IGN påpeker burde kombinasjonen av sosiale medier og et allerede sterkt spillvaremerke i teorien være eksplosiv, men EA har allerede tråkket en gang i salaten med egenproduserte «Spore Islands».

«Casual»-segmentet av spillere er altså ikke noe man erobrer uten videre.

På den annen side har Playfish allerede en rekke hits på samvittigheten (deriblant «Pet Society» og «Restaurant City») og besitter den sosiale spill-erfaringen EA mangler.

Dermed skal man ikke se bort ifra at det er en del virtuelle åkre som vil visne til fordel for digitalt kunstgress denne sommeren.

Nå kan du spille «FIFA» på Facebook