Nå kan du strømme cd-lyd fra nettskyen

En spiker i kista til de små, blanke plastplatene. Men kanskje også en modell for framtida?

MILLIONER AV CD-ER: Wimp HiFi lanseres om få dager, med strømming i full cd-kvalitet. Foto: Karina Rønning
MILLIONER AV CD-ER: Wimp HiFi lanseres om få dager, med strømming i full cd-kvalitet. Foto: Karina RønningVis mer

Mange musikkvenner trives helt fint med flatbanket lyd i praktisk og plassbesparende mp3-format. Men noen vil se dypere inn i musikken, og i en tid da cd-salget faller ubønnhørlig mot et slags nullpunkt, er det er begynt å opp for bransjen at høy lydkvalitet kan utløse betalingsvilje for andre formater hos mer kresne musikkelskere. Vinyl og høyoppløste 24 bits musikkfiler er de åpenbare eksemplene, men strømming med høy lydkvalitet har trolig et bredere potensial.

Om få dager lanserer strømmetjenesten Wimp sitt premiumtilbud, Wimp HiFi, der musikken strømmes i cd-kvalitet til stereoanlegg, nettbrett eller smarttelefon.

Et abonnementet koster 199 kroner i måneden, en hundrelapp mer enn dagens. For bare noen tiere mer i måneden enn det én fullpris cd-plate koster i butikken, får du tilgang til en katalog med et sjusifret antall album i full cd-kvalitet. Det er platehylla si, det. Det eneste du ikke får, er omslag, teksthefter og annet som gjør at noen av oss fortsatt er glade i digital musikk i fysisk format.

Til gjengjeld får du den gode følelsen av å sende mer penger i retning artister og andre rettighetshavere hver gang du forsyner deg av overfloden.

Wimp opplyser at en like stor prosentandel av abonnementsprisen for Wimp HiFi går videre til rettighetshaverne som for det vanlige abonnementet. Ifølge Wimps egne tall skal det bety at 75-80 kroner av din ekstra hundrelapp handler hos plateselskap, artister og andre rettighetshavere. Det bør være en god nyhet for dem som mener dagens strømmeprodukter er for lavt priset til å skape en bærkraftig økonomi for artistene.

Om det er nok til å få artister og plateselskap som i dag velger å holde materialet sitt unna strømmetjenestene til å skifte mening, er kanskje tvilsomt, men man skal være bra mørk til sinns for ikke å se dette som et skritt i riktig retning.

Wimp HiFi blir i første omgang tilgjengelig for Sonos, Bluesound, iOS og Android. Løsningen kommer etter hvert til PC og Mac, og ganske sikkert til andre plattformer, som Simple Audio. En løsning for den populære, men dessverre ikke lenger oppdaterte Squeezebox-plattformen til Logitech jobbes det også med.

TIL NÅ har strømmetjenester som Spotify og Wimp vært basert på mp3, AAC og andre lydformater der man ved hjelp av kompresjonsalgoritmer har fjernet store mengder data fra lydfilene for å spare lagringsplass og båndbredde. Og mens de lærde (og ikke fullt så lærde) strides om gevinsten av de ekstremt høyoppløste lydformatene som har dukket opp i markedet de siste årene, er det liten tvil om at det er noe å hente lydmessig på å få musikken avspilt i full cd-kvalitet i stedet for i komprimert form.

Den franske tjenesten Qobuz er en av få som har tilbudt dette en stund, og nå kommer altså Wimp etter. Hovedkonkurrenten Spotify har forløpig ikke varslet noe liknenede produkt.

To tredjedeler av den samlede Wimp-katalogen på om lag 20 millioner spor er allerede tilgjengelig i den høyeste kvaliteten, og mer kommer. Musikken distribueres i det tapsfritt komprimerte FLAC-formatet, samt Apple Lossless (ALAC) til iOS-telefoner og -nettbrett. FLAC og ALAC er den digitale musikkdistribusjonens svar på. zip-filer, der filene pakkes til omtrent halv størrelse og åpnes og spilles av uten tap av informasjon.

Jeg har hatt tilgang på en betaversjon av Wimp HiFi siden årets Bylarm i februar. Tjenesten brukes gjennom den vanlige Wimp-appen, man aktiverer bare HiFi som streaminglydkvalitet og offlinelydkvalitet under innstillinger. Når det avspilles med cd-kvalitet, står det "HIFI" med hvite bokstaver ved avspillerkontrollene nederst til høyre på skjermen. Når tapsfritt materiale ikke er tilgjengelig, er bokstavene grå.

HI-FI: Et lite symbol nederst til høyre på skjermen viser at det spilles av i cd-kvalitet.
HI-FI: Et lite symbol nederst til høyre på skjermen viser at det spilles av i cd-kvalitet. Vis mer

FRA EN IPHONE gjennom mine Logitech UE18 Pro øreplugger er forskjellene mellom Wimps gamle toppformat 320 AAC og HiFi-materiale i ALAC relativt små, men merkbart til stede. Det er uansett ikke ute på gata med øreplugger du vil ha mest nytte av et HiFi-abonnement. Med 60 decibel bakgrunnsstøy fra trafikken klarer du deg fint med en lavere kvalitet.

Hvis du ikke har et mobilabonnement der du har forhåndsbetalt for stor datatrafikk, kan det dessuten fort bli en temmelig kostbar fornøyelse å lytte til Wimp HiFi utenfor wifi-dekning.

Datamengden kan teoretisk bli vel fire ganger så høy som med strømming av dagens 320 kilobit per sekund, gitt det tapsfrie formatets tak på 1411 kbps. I praksis vil det trolig være snakk om to til tre ganger så mye data, med et gjennomsnitt på nærmere 800 kbps, ifølge produktutvikler Pål Bråtelund.

Likevel vil du nok, som meg, kunne oppleve enkelte avbrudd i avspillingen.

Det er mye data som skal strømmes, og selv i strøk med 4G-dekning varierer mobilsignalstyrken betydelig. I t-banetunneler og i bilen kan du langt på vei glemme det. Da har du to enkle alternativer: Å skru ned midlertidig til lavere avspillingskvalitet, eller å benytte Wimps utmerkede offline-funksjonalitet, som lar deg lagre spillelister og album i full cd-kvalitet for avspilling uten mobil- eller nettilgang.

Men det er i stua, foran et stereoanlegg med en kompatibel avspillingsløsning, at Wimp HiFi virkelig gir mening.

Med cd-kvalitet opplever man større nyanserikdom, mer troverdig gjengivelse av instrumentdetaljer og en form for ro i lydbildet som gjør det mer behagelig å lytte lenge til. Det er de som mener det ikke er mulig å høre forskjell på  komprimerte lydformater i relativt god kvalitet og ukomprimert cd-kvalitet, men da jeg testet franske Qobuz' tilbød av strømming i cd-kvalitet, klarte to kolleger i åtte av ti tilfeller å identifisere hva som var FLAC fra Qubuz og hva som var 256 kbps AAC fra Wimp. Testen var høyst uvitenskapelig, men ga likevel en indikasjon på at det er hørbare forskjeller.

Det var i gjengivelsen av de små nyansene, som realismen i gjengivelsen av applaus, eller hvor ryddig et Wurlitzer-piano ble gjengitt under Neil Youngs gitarkaskader, at det mer høyoppløste FLAC-formatet utmerket seg.

DET ER NOK DEM som vil mene at et tilbud som dette «stjeler» sårt tiltrengte inntekter fra cd-salg, men da driver man med en form for virkelighetsfornektelse.

Cd-platas fall kan ikke stanses. Du skal se den ender opp som «den nye vinylen», mens strømming i cd-kvalitet er et tidlig eksempel på et premiumprodukt som kanskje kan utgjøre en liten, men viktig forskjell i framtidas musikkøkonomi.

SAMME APP: Hi-Fi-kvalitet velges enkelt i Wimp-appens innstillinger.
SAMME APP: Hi-Fi-kvalitet velges enkelt i Wimp-appens innstillinger. Vis mer