JESUS PÅ KORSET: Fra og med onsdag kan du trygt håne Jesus i Norge uten å frykte rettslige etterspill. Foto: NTB Scanpix
JESUS PÅ KORSET: Fra og med onsdag kan du trygt håne Jesus i Norge uten å frykte rettslige etterspill. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nå kan du trygt spotte Gud

Blasfemiparagrafen i Norge er fjerna. - Kulturelt selvmord, sier redaktør i kristenavis.

(Dagbladet): Etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hedbo i Paris 7. januar i år, mente stortingsrepresentantene Anders B. Werp (H) og Jan Arild Ellingsen (Frp) at noe måtte gjøres med blasfemiparagrafen i norsk lov.

Den åpner for å straffe ord eller handling som krenker eller sårer noen religion med inntil 6 måneder fengsel.

Lov å håne Tirsdag ble paragrafen fjernet etter initiativ fra de to politikerne melder avisa Vårt Land.

Det er nå lov å håne Gud i Norge.

«Selv om eksistensen av blasfemiparagrafen selvsagt ikke legitimerer vold, underbygger denne paragrafen etter forslagsstillernes mening en oppfatning om at religiøse ytringer og symboler har krav på et spesielt vern mot ytringer. Dette er meget uheldige signaler å sende, og det er på tide at samfunnet tydelig står opp for ytringsfriheten, også i religiøse spørsmål,» skrev Werp og Ellingsen i lovforslaget som ble levert 10. februar.

Argumentet møter krass kritikk fra blant andre redaktør Finn Jarle Sæle i den kristne avisa Norge IDAG.

- Når Høyre og Fremskrittspartiet viser til at ytringsfriheten blir truet av angrepet på satiretidsskriftet Charlie Hebdo, så er det som å hente et argument fra langtvekkistan, sier han til Vårt Land. 

- Kulturelt selvmord Den hittil siste som ble tiltalt for blasfemi i Norge var forfatter Arnulf Øverland, helt tilbake i 1933. Hans foredrag «Kristendommen, den tiende landeplage» ble for drøyt for noen. Øverland ble imidlertid frikjent for anklagene. 

Redaktør Sæle kaller fjerninga av blasfemiparagrafen for et kulturelt selvmord.

- Det er et symbol på det kulturelle selvmordet vi nesten har fullført. I dag har vi ingen verdibasis. Selv om Grunnloven slår fast at kristendommen og humanismen utgjør grunnlaget for staten, så er innholdet borte, sier Sæle.