Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du trykke to millioner bøker selv

Med litt hjelp fra Google.

BOKMASKIN: Bokmaskinen Espresso kan levere en ferdig trykket og innbundet bok på fire minutter. Nå vil Google la deg trykke bøkene selv i bokhandelen. foto: BOOKS ON DEMAND
BOKMASKIN: Bokmaskinen Espresso kan levere en ferdig trykket og innbundet bok på fire minutter. Nå vil Google la deg trykke bøkene selv i bokhandelen. foto: BOOKS ON DEMAND Vis mer

||| (Dagbladet.no): Amazons bokscannings- og søkeprosjekt, Google Book Search, møtes med en hel del skepsis blant konservative krefter i bokbransjen. Skepsisen blir neppe mindre når Google nå ruller ut sitt nye produkt:

En tjeneste som lar bokkjøperne trykke sine egne bøker i bokhandelen, fra et utvalg på flere millioner gratistitler.

Det er bøker som ikke lenger er tilgjengelig i trykket form og som er falt i det fri, det vil si at de ikke lenger er underlagt opphavsrett, som tilbys på denne måten.

Det betyr at det er snakk om et stort antall relativt gamle titler. Med dagens åndsverkslov gjelder opphavsretten i forfatterens levetid og 70 år etter vedkommendes død.

Tjenesten tilbys i samarbeid med On Demand Books. Bokhandlere som vil selge bøker på denne måten, må først gå til anskaffelse av en Espresso bokmaskin, en superavansert printer som trykker, binder inn og beskjærer en bok perfekt på fire minutter, med trykk i gråtoner og firefargers omslag.

Ifølge Wired koster maskinen vel 600.000 kroner, mens materialkostnaden for bokhandelen på å trykke en bok ligger under 20 kroner.

Ettersom selve bokmanuskriptet er gratis for bokhandelen, bør prisen ut til kunde derfor kunne bli svært lav - til bekymring for opptil flere ledd i den etablerte verdikjeden i bokindustrien.

Trøsten får være at det foreløpig bare er solgt 60 av disse maskinene på verdensbasis - men det var før Google kom på banen.

Føg Jan Omdahl på Twitter: @janomdahl

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling