Nå kan du zoome inn på verdenskunsten

Google hjelper deg å se obskøniteter.

(Dagbladet.no): Er du en skikkelig kunstnerd? Har du noengang besøkt det verdenskjente Prado-museet i Madrid, stått og sett på verker av malere som Goya, Rubens, Titian og Hieronymus Bosch og tenkt at det bare er altfor mange detaljer å få med seg på en gang?

Eller tilhører du heller dem som har hørt at det finnes en skikkelse i Bosch kjente maleri «Lystenes hage» som står på alle fire, med en blomsterbukett stikkende ut av rompa - men klarte ikke å finne ham på bildet da du troppet opp på museet for å se etter?

14 000 megapiksler
I går lanserte Google Earth en ny tjeneste som skal tilfredsstille både kunstnerdene og kikkerne.

Google har nemlig inngått et samarbeid med Prado, som innebærer at du kan surfe rundt i superhøyoppløselige bilder av verdenskunsten - på samme måten som du zoomer inn på steder ved hjelp av Google Earth.

Avisa The Guardian er blant dem som skriver om nyvinningen. Google har sikret seg en rekke kjente malerier med en oppløsning på 14 000 megapiksler. Det betyr at du kan zoome inn på bildene og få øye på detaljer du ikke har mulighet til å se med det blotte øye på originalmaleriene.

For å finne bildene, må du laste ned Google Earth-programmet. Deretter ser du etter «Geographic Web»-mappa under «Layers»-fanen. Klikk så på «Prewiew»-mappa, så finner du mappa med Prado-bildene.

Blant de fjorten bildene i utvalget, finner du Goyas «3. mai», Titians enorme maleri «Keiser Karl V ved Mühlberg», Rubens «Three Graces» og Velázquez's «Las Meninas», foruten «Lystenes hage».

TETT PÅ: Så detaljert kan du studere blant annet "Descent of Christ from the Cross" av den nederlandske renessansemaleren Rogier van der Weyden, på Google Earth. Foto: SCANPIX / AFP / HO/GOOGLE
TETT PÅ: Så detaljert kan du studere blant annet "Descent of Christ from the Cross" av den nederlandske renessansemaleren Rogier van der Weyden, på Google Earth. Foto: SCANPIX / AFP / HO/GOOGLE Vis mer

- Ikke bildets sjel
Prado-direktør Miguel Zugaza sier til The Guardian at han blant annet har brukt de digitale bildene til å se over tidligere restaureringsarbeider på maleriene.

Men han vil nødig at kunstelskerne skal droppe museumsbesøkene til fordel for PC-skjermen framover.

- Dette viser deg bildet nesten vitenskapelig detaljert. Men det du ikke finner her, er bildets sjel. Den kan du bare finne ved å se på originalen, hevder Zugaza overfor The Guardian.

Google har ifølge avisa foreløpig ingen planer om å inkludere bilder fra andre gallerier, eller flere at Prados over 1000 verker.

 

KJENT MALERI: Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero (R) i samtale med den tidligere generalsekretæren i FN, Kofi Annan, foran Hieronymus Bosch' kjente maleri «Lystenes hage» på Prado-museet i Madrid. Inkludert i det svært detaljrike maleriet, er blant annet en person med blomster stikkende ut av rompa. Han blir mye enklere å finne ved bruk at det nye Google Earth-programmet. Foto: SCANPIX / EPA/J.J. GUILLEN
KJENT MALERI: Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero (R) i samtale med den tidligere generalsekretæren i FN, Kofi Annan, foran Hieronymus Bosch' kjente maleri «Lystenes hage» på Prado-museet i Madrid. Inkludert i det svært detaljrike maleriet, er blant annet en person med blomster stikkende ut av rompa. Han blir mye enklere å finne ved bruk at det nye Google Earth-programmet. Foto: SCANPIX / EPA/J.J. GUILLEN Vis mer