EN NY MANN: Jon Snow er tilbake fra de døde, og synes tydeligvis at det kvalifiserer til å droppe ut av nattevakten. Nå kan alt skje! Foto: HBO NORDIC, EPISODE 2
EN NY MANN: Jon Snow er tilbake fra de døde, og synes tydeligvis at det kvalifiserer til å droppe ut av nattevakten. Nå kan alt skje! Foto: HBO NORDIC, EPISODE 2Vis mer

Nå kan Game of Thrones-helten ha sex, uten å få moralpolitiet på nakken

Nerdebonanza i ukas recap. NB: Masse spoilers!

Juhu, episode tre i den nye «Game of Thrones»-sesongen er one for the nerds!

Hvis du ikke har lest alle bøkene til George RR Martin eller nettopp har sett alle de gamle sesongene om igjen, er det derfor ikke så rart om du slet litt med å følge med i svingene. Les denne oppsummeringen, så forstår du mer.

Men - the seven have mercy - her blir det tjukt av spoilers!

Jon i sentrum
Både «Game of Thrones» og bokserien «En sang om is og ild» er kjent som ensembledramaer. Her er ingen hovedpersoner. Bøkene bytter perspektiv fra det ene kapitlet til det andre, og svært mange sentrale karakterer har mistet livet brått og uventet. Som Ned Stark på slutten av første sesong.

I denne episoden dukker Ned opp igjen, og det i en scene som paradoksalt nok er med på å antyde at serien kanskje har en hovedperson likevel. I alle fall en som peker seg ut som viktigere enn alle de andre.

Vi snakker selvsagt om Jon Snow.

Dette kan bli sesongen der produsentduoen David Benioff og Dan Weiss virkelig får vist at de er «die hard 'Game of Thrones'-fans», slik de har sagt så mange ganger i intervjuer. George RR Martin var lenge negativ til en mulig film eller tv-serie basert på bøkene hans. Disse gutta klarte likevel å overbevise ham, men først etter å ha blitt stilt på prøve av forfatteren. Han spurte dem hvem mora til Jon Snow er.

De har selvsagt aldri fortalt offentlig hva de svarte, men dette er jo noe alle ordentlige fans av serien vet. Eller i alle fall tror at de har skjønt. Kort fortalt: Ned Stark er ikke pappaen til Jon Snow, han er onkelen hans. Mora er Neds søster Lyanna Stark, som rømte med eller ble kidnappet av kronprins Rhaegar Targaryen, og dermed startet den store borgerkrigen som ble avsluttet noen år før handlingen i serien tar til. Lyanna var nemlig forlovet med Robert Baratheon. Da hun forsvant med Rhaegar, fikk Baratheon og Stark-familiene et påskudd til å gjøre opprør mot Targaryen-familien og den klin gærne Kong Aerys. Hele Targaryen-klanen ble utslettet, med unntak av Rhaegars småsøsken, lille prins Viserys og nyfødte prinsesse Daenerys, som ble smuglet i eksil over havet.

Sagnomsust sverdkamp
Da Ned Stark endelig fant søstra si, lå hun døende «på en seng av blod», i det såkalte «Tower of Joy», sør i Westeros. Og det er hit Bran Stark og The Three-Eyed Raven tidsreiser i denne episoden. Her blir vi vitne til den kanskje mest sagnomsuste sverdkampen i «Game of Thrones»-universet, mellom Ned Stark og kongsridderen Arthur Dayne, med tilnavnet «Sword of the Morning». Han var kjent som Rhaegars bestevenn og rikets beste sverdmann - og den mest ridderlige-, men Ned Stark beseiret ham. Det er i alle fall det Stark-barna alltid har blitt fortalt. Men som vi ser her, var det Neds kompis Howland Reed (faren til Meera) som avsluttet kampen, med et lite ærefullt bakholdsangrep på ridderen, som da hadde klart å avvæpne Stark.

- Han stakk ham i ryggen! konstaterer en vantro Bran, før vi hører et kvinneskrik fra tårnet, og Ned Stark begynner å løpe opp trappene.

- Pappa! roper Bran.

Faren snur seg og stirrer ut i lufta, og avslører med det at Bran faktisk har mulighet til å gripe inn i tida og stedene han reiser til. En evne læremesteren The Three Eyed Crow aldri har hatt, ifølge bøkene. Bran er åpenbart ikke hvem som helst, han heller.

Mer får vi ikke se, for Bran rykkes tilbake til nåtida. Nærmere har vi aldri vært å få vite opphavet til Jon Snow. Fokuset på Howland Reed underbygger forresten en annen, mindre kjent teori, som jeg viste til i forrige recap. Trolig får vi svar på begge deler før sesongen er omme.

Gir fansen det de vil ha
Uansett - de som trodde at Jon Snow var ute av serien etter forrige sesong, kunne ikke ta mer feil. I et intervju med Entertainment Weekly etter forrige episode, sa Kit Harington at dette blir Jons største sesong hittil. Det tror jeg på. Snakk om å gi fansen det de vil ha! Ikke bare reiser han seg fra dødsleiet, snakker og går, vi får til og med se ham naken. Bakfra, og neeesten forfra. Og som Melisandre sier til ham:

- Det er en grunn til at Herren lot deg komme tilbake. Stannis var ikke den lovede prinsen, men noen må være det.  

Det er andre gang den røde heksa hinter til opphavet hans: Hvis det stemmer at han er sønn av Lyanna Stark og Rhaegar Targaryen, er han prins - ikke bare i overført betydning. Og ikke bare det, han er halvt Stark og halvt Targaryen. Halvt is og halvt ild, som i selve tittelen på bokserien.

TIDSREISE FOR NERDENE: Bran Stark og The Three-Eyed Raven reiser tilbake i tid, til den sagnomsuste sverdkampen mellom Ned Stark og Arthur Dayne. Med det får vi enda et hint om Jon Snows storslagne opphav. Foto: HBO NORDIC, EPISODE 2
TIDSREISE FOR NERDENE: Bran Stark og The Three-Eyed Raven reiser tilbake i tid, til den sagnomsuste sverdkampen mellom Ned Stark og Arthur Dayne. Med det får vi enda et hint om Jon Snows storslagne opphav. Foto: HBO NORDIC, EPISODE 2 Vis mer

Så ja, vi skjønner at han er viktig. Men hvorfor måtte han dø og så gjenoppstå, var det bare tidenes største cliffhanger, eller noe mer? Måten episoden slutter på, hinter mot det siste. Etter at han har hengt drapsmennene sine for forræderi, inkludert pur unge Olly, tar han av seg pelskappen sin og gir den til sin lojale venn, Dolorous Edd.

- Bær den, brenn den, hva du vil. Castle Black er ditt. Min vakt er over, sier han. Og går.

Jon Snow er ikke lenger medlem av nattevakten, derav episodetittelen «Oathbreaker». Eden hans varte livet ut. Men nå som han er død og har gjenoppstått, er han vel ikke lenger under ed? Nå kan han gjøre hva han vil. Bli lord av Winterfell, konge av Westeros, for ikke å snakke om gifte seg og ha sex, uten å få moralpolitiet på nakken. Wow.

Rickon er tilbake!
Det er flere handlingstråder som trekkes mot Jon. Ukas Arya-klipp, for eksempel. Hun er fortsatt blind, og får fortsatt bank av den andre novisen i tempelet, som stiller henne en masse spørsmål om fortida si. Hun må svare sant, ser det ut til, ellers blir hun slått. Men til slutt får hun sin belønning - synet tilbake. Det er imidlertid interessant å merke seg at hun blir slått når hun sier at Arya hadde fire brødre - Robb, Bran, Rickon og Jon.

Så er det Ramsay Bolton, som skaffer seg allierte blant de andre adelsfamiliene i nord, ved å love å marsjere mot Castle Black for å ta knekken på «bastarden» Jon og villfolket han har sluppet gjennom muren. Lord Umber nekter å sverge troskap til Ramsay, men gir ham istedet en gave: To fanger, rømlingene Osha og Rickon Stark, som vi ikke har sett siden sesong fire, da de skilte lag med Bran og co. Samt det avkappede hodet til Rickons ulv. Og med det har Ramsay fått enda en Stark-arving i garnet. Stakkars lille Rickon.

Superbestemor er tilbake
Til og med i King's Landing begynner de å se nordover. I alle fall såvidt, idet Cersei sier til Mester Qyburn at hun vil ha «små spurver» over hele riket, ikke bare i hovedstaden, men også både i Dorne og i nord. Men Cersei og Jaime har nok å tenke på. Kongens råd vil ikke samarbeide med dem (hei, Queen of Thorns, Margaerys kule bestemor er tilbake!), og den snikete presten High Sparrow innynder seg hos kong Tommen.

Vi får et kort gjensyn med en veldig sjøsjuk Sam Tarly, kjæresten Gilly og babyen, som er på vei til Oldtown og Sams hjemsted Horn Hill. Gilly blir ikke veldig blid når hun (først nå) får vite at Citadellet i Oldtown er forbudt område for kvinner, og at hun derfor må henge med svigers, istedet for å være med Sam til universitetsbyen.

I Meereen fortsetter Tyrion å levere onelinere, mens Varys har opprettet et nytt vitnebeskyttelsesprogram i Pentos. Slik klarer han endelig å få noen til å sladre på harpyene. Kanskje klarer det litt merkelig sammensatte nye kongsrådet å få slutt på snikmordene, selv uten Daenerys ved roret. Hun har ankommet Dothrakienes hovedkvarter, Vaes Dothrak. Her bor alle de andre khaleesiene som har mistet sine khaler, og hit skulle hun ha reist etter at Khal Drogo døde. Som vi vet, valgte hun å se bort fra den regelen. Nå skal khalenes råd avgjøre om hun likevel får æren av å flytte inn i enke-kollektivet, eller om hun skal straffes for å ha forsøkt å stikke av. Tør vi tippe at det dukker opp et tredje alternativ?

Kort oppsummert
Beste replikk: Tormund Giantsbane til Jon Snow: Jeg vet at du ikke er noen gud. Jeg så pikken din. Hvilken gud ville hatt så liten pikk?
Største nerdeøyeblikk: Kampen mellom Ned Stark og Arthur Dayne.
Mest etterlengtede gjensyn: Osha og Rickon, tett fulgt av «the queen of thorns», samt Sam, Gilly og Sam jr.
Mest brutale drap: En usedvanlig lite blodig episode. Men henrettelsen av Olly var ikke pen å se på.

SJØSJUK: Sam og Gilly er på vei sørover. Foto: HBO NORDIC
SJØSJUK: Sam og Gilly er på vei sørover. Foto: HBO NORDIC Vis mer