Foto: Scanpix
Foto: ScanpixVis mer

Nå kan iPhone-eiere gjøre to ting på én gang

Telefonen får multitasking - og mer til. Se nyhetene!

||| Det er ikke mange dagene siden Apple lanserte sitt teknobrett iPad.

Stormen rundt lanseringen har knapt lagt seg før selskapet, med Steve Jobs i spissen, i kveld kunne fortelle verden hva iPhone-eiere har i vente når telefonen - og dermed også iPod Touch og iPad - snart blir oppgradert til programvareversjon 4.0 en gang til sommeren.

MultitaskingDet mange har ventet på - muligheten for å kjøre flere programmer av gangen - er en av de største nyhetene med den nye iPhone-programvaren.

Til nå har iPhone-eiere bare kunne kjøre ett program av gangen, noe som for eksempel betyr at man ikke kan høre på musikk via Spotify mens man surfer på nettet eller sjekker Twitter-kontoen sin.

- Vi var kanskje ikke de første som ankom festen, men vi skal bli de beste. Akkurat som med klipp og lim, sa Jobs, og henviste til den forrige hovedfunksjonen som ble lagt til telefonen, lenge etter at det var en standard hos flere konkurrenter.

Hoppe mellom programmerJobs demonsterte hvordan selskapet vil la telefonen takle det å kjøre flere programmer samtidig - og tredjeparts - uten at det går utover ytelsen brukeren får ut av telefonen.

Man kan hoppe mellom programmer ved å dobbeltklikke på hjem-knappen. Da får man opp en liste over det som kjøres på maskinen, og kan fortsette der man slapp i programmene - selv om man er midt i for eksempel et spill.

Om du for eksempel kjører et lydprogram, så kan du minimere det og gjøre andre ting mens musikken fortsetter å spille i bakgrunnen. Visse deler av programmet blir da værende aktivt, samtidig som du kan styre musikken via låseskjermen.

På samme måte kan for eksempel Skype ligge i bakgrunnen uten å ta opp mye kraft - men registrere når du får inn en VOIP-samtale, for så å varsle om dette. På denne måten vil du kunne være online i chatteprogrammer og lignende selv om du ikke har dem oppe.

Kjører i bakgrunnenStedsbaserte programmer, som GPS-navigatorer, kan også registrere hvor du er - og gi veianvisninger - mens de er minimerte, noe som gjør at du kan høre på musikk via telefonen selv om du får kjørehjelp på veien.

Programmer vil også kunne varsle om hendelser lokalt på telefonen, uten å gå via Apples servere. Om du gjennomfører en tidkrevende oppgave, som opplasting av bilder, vil dette også kunne fullføres i bakgrunnen.

Ved at programmene kan «fryses» direkte gjøre det også raskt å hoppe mellom dem - du kan når som helst lukke et program, for så å komme direkte tilbake der du stoppet. Dette vil mest sannsynlig lette smerten ved å få en telefonsamtale midt i en god spillomgang også.

Organiserer i mapperTil nå har alle programmene du laster ned fra AppStore måttet litt hulter til bulter på maskinenes hjemmeskjerm - du har ikke annet valg enn å flytte på rekkefølgen de ligger i.

Dette vil endre seg når versjon 4.0 av iPhone-programvaren gjør det mulig å sortere programmer i mapper, akkurat som vi er godt vant med på vanlige datamaskiner.

Du kan lett dra ett ikon oppå et annet for å lage en mappe - og denne vil automatisk navngi seg selv basert på hva slags programmer som ligger i den. Du kan også gi mappene egne navn, om du ønsker det.

Nok en ting som brukere av nær sagt alle andre operativsystemer lenge har tatt for gitt - muligheten til å endre bakgrunnsbilde - vil nå bli mulig.

Samlet epostVidere demonsterte Jobs hvordan det vil bli lettere å bruke epost på mobilen.

Med oppgraderingen vil alle eposter fra forskjellige kontoer vises i en innboks, om du ønsker det - alternativt kan du kjapt hoppe mellom de forskjellige innboksene om du vil ha dem hver for seg. Samtidig kan du også ha mer enn én Exchance-konto på telefonen.

Epost-utvekslinger kan også organiseres som en samtaletråd, akkurat som i sms-innboksen, eller i for eksempel Gmail. Vedlegg vil kunne åpnes i andre programmer fra AppStore.

Ebøker på telefonenApples ebok-tjeneste iBook vil, akkurat slik den allerede er på iPad, bli tilgjengelig på iPhone. Bøkene du kjøper vil bli tilgjengelig på alle plattformer - og Ole Brumm blir visst gratis.

Bedrifter som lar ansatte bruke iPhone kan også se fram mot en rekke forbedringer når det gjelder både sikkerhet og muligheter til å tilpasse telefonbruken til arbeidsplassens behov, blant annet med VPN-funsksjonalitet og trådløs distribusjon av programmer.

Spillsentral Med over 50.000 spill på AppStore er det også på tide at Apple tar dette et skritt videre - noe de gjør med GameCenter.

Dette vil være Apples svar på Xbox Live og PSN, der alle spillene vil knyttes sammen mot en profil, der spillutviklerne kan legge tilrette for flerspilling, sammenkobling av egnede spillere, ledertavler - og ikke minst belønningspoeng for ivrige spillere.

ReklameframstøtMange av dagens gratisprogrammer er mulig takket være reklame, men som Jobs i mangel av bedre ord sa: Dette er reklame som «suger».

For å rette på dette vil Apple innføre en egen reklameordning, der reklamene blir en naturlig og engasjerende del av applikasjonen, slik at brukeren kan klikke på den uten å forlate applikasjonen han eller hun opprinnelig brukte.

Dette er reklame som Apple selv vil selge og lagre hos seg, og 60 prosent av fortjenesten vil deretter gå til de som har utviklet applikasjonen.

For å vise hvordan dette fungerer demonsterte Jobs en applikasjon som har en reklame for «Toy Story 3»-filmen. Ved å trykke på denne får brukeren opp en interaktiv meny med en rekke valg - alt i HTML5. Dette er en del av operativsystemet, og man kan oppleve bilder, video og annet uten å miste tråd over hvor man var i den opprinnelige applikasjonen.

Kommer til sommerenBrukere av iPhone 3GS og 3. generasjons iPod touch vil kunne laste ned oppdateringen i begynnelsen av sommeren.

iPhone 3G og 2. generasjons iPod touch vil også kunne laste ned oppdateringen, men de vil ikke få mulighet til å kjøre flere programmer samtidig, på grunn av svakere maskinvare.

De som eier en iPad vil få tilgang på programvaren først til høsten. For eiere av førstegenerasjons iPhone ser det imidlertid mørkt ut. Og om det er ting som ikke er nevnt her som vil bli tilgjengelig i den kommende versjonen av iPhone, som mest sannsynlig blir avduket til sommeren, gjenstår å se.

Godt iPad-salgJobs presenterte også noen rene tall under pressekonferansen. Totalt har selskapet nå solgt over 50 millioner iPhone-telefoner, 85 millioner om man inkluderer iPod Touch.

Eierne av disse har lastet ned over 4 milliarder apps gjennom AppStore, og står i USA for 64 prosent av all surfing på mobilt internett.

Når det gjelder iPad, har Apple til nå solgt 450.000 enheter etter lansering, og det er nå 3500 tilgjengelig iPad-applikasjoner alene.

Dagbladet.no følger saken.