Nå kan kravet om strammere handlingsregel presse seg fram

Vi bruker enda mer oljepenger i gode tider. Når skal vi egentlig bruke mindre?

ØKER: SIv Jensen la i dag fram revidert budsjett. Oljepengebruken øker. Foto: NTB Scanpix
ØKER: SIv Jensen la i dag fram revidert budsjett. Oljepengebruken øker. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Norsk økonomi går så det suser. Ledigheten er den laveste på ti år. Sentralbanksjef Øystein Olsen besøkte Stortingets finanskomité torsdag i forrige uke, og skrøt av tilstanden. Veksten har vært god siden høsten 2016, slo han fast. Det fikk Aftenposten til å skrive i en ingress mandag: «I morgen legger finansminister Siv Jensen frem Revidert nasjonalbudsjett 2019. Da vil budskapet være at hun bruker lite oljepenger.»

Aftenposten kan trøste seg med at de ikke var de eneste som ble tatt på senga da nøkkeltallene ble presentert i morges kl 08. Regjeringen vil bruke mer oljepenger enn varslet i statsbudsjettet, og trykker dermed på gassen i en periode hvor norsk økonomi ikke trenger det. Spørsmålet blir da: hvis vi ikke er forsiktige med pengebruken nå, når skal vi egentlig være det?

REVIDERT STATSBUDSJETT: Reaksjoner på Siv Jensens reviderte statsbudsjett. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

«Jeg ble veldig glad da klokka ble 11», sa en representant fra regjeringspartiene i en samtale i Vandrehallen i Stortinget i dag. Vedkommende siktet til tidspunktet for Siv Jensens pressekonferanse hvor detaljene i budsjettet ble lagt fram, og den økte oljepengebruken forklart. Jensen pekte på at større salg av el-biler og utsettelse av salg av klimakvoter tilsammen står for de største utslagene. Det ville ikke vært så lurt å kutte midt i året for å kompensere for dette, mente hun. Dessuten brukte vi færre oljepenger enn vi trodde i 2018, og da gjør det ikke så mye om vi bruker litt mer nå.

Dette er bortforklaringer. Regjeringen har ansvar for helheten i budsjettet, og pengebruken er nå større enn den trenger å være. At vi brukte mindre oljepenger ifjor, er ikke noe argument for å bruke mer nå - snarere tvert imot.

Dette er et strukturelt problem ved norsk politikk. Når pengebingen er stor, vil fristelsen alltid være der. Det passer liksom aldri helt å være forsiktig med pengene. Det skal bli strammere tider med flere eldre og enda mindre oljeinntekter, men det får nestemann ta seg av. Det er på sett og vis forståelig at det blir sånn. Et bompengeopprør her, et sykehusopprør der. I vår politiske virkelighet er det vanskelig å slå noe tilbake ved å si at vi må være forsiktige med pengebruken. Vårt eneste virkelig effektive sikkerhetstiltak mot oljesøl på statsbudsjettet, er handlingsregelen. Den er strammet inn, og nå på 3 prosent av forventet avkastning av oljefondet. Debatten som nå kan presse seg fram, er om den bør strammes ytterligere inn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.