LEDER

Nå kan kravet om strammere handlingsregel presse seg fram

Vi bruker enda mer oljepenger i gode tider. Når skal vi egentlig bruke mindre?

ØKER: SIv Jensen la i dag fram revidert budsjett. Oljepengebruken øker. Foto: NTB Scanpix
ØKER: SIv Jensen la i dag fram revidert budsjett. Oljepengebruken øker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norsk økonomi går så det suser. Ledigheten er den laveste på ti år. Sentralbanksjef Øystein Olsen besøkte Stortingets finanskomité torsdag i forrige uke, og skrøt av tilstanden. Veksten har vært god siden høsten 2016, slo han fast. Det fikk Aftenposten til å skrive i en ingress mandag: «I morgen legger finansminister Siv Jensen frem Revidert nasjonalbudsjett 2019. Da vil budskapet være at hun bruker lite oljepenger.»

Aftenposten kan trøste seg med at de ikke var de eneste som ble tatt på senga da nøkkeltallene ble presentert i morges kl 08. Regjeringen vil bruke mer oljepenger enn varslet i statsbudsjettet, og trykker dermed på gassen i en periode hvor norsk økonomi ikke trenger det. Spørsmålet blir da: hvis vi ikke er forsiktige med pengebruken nå, når skal vi egentlig være det?

«Jeg ble veldig glad da klokka ble 11», sa en representant fra regjeringspartiene i en samtale i Vandrehallen i Stortinget i dag. Vedkommende siktet til tidspunktet for Siv Jensens pressekonferanse hvor detaljene i budsjettet ble lagt fram, og den økte oljepengebruken forklart. Jensen pekte på at større salg av el-biler og utsettelse av salg av klimakvoter tilsammen står for de største utslagene. Det ville ikke vært så lurt å kutte midt i året for å kompensere for dette, mente hun. Dessuten brukte vi færre oljepenger enn vi trodde i 2018, og da gjør det ikke så mye om vi bruker litt mer nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer