SISTE INNSATS: En preget Eirik Jensen snakket med pressen etter sin siste appell til juryen, før han forlot tinghuset i Oslo etter siste dag med prosedyrer i Cappelen/Jensen-saken
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SISTE INNSATS: En preget Eirik Jensen snakket med pressen etter sin siste appell til juryen, før han forlot tinghuset i Oslo etter siste dag med prosedyrer i Cappelen/Jensen-saken Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Nå kan livet være over

Jensens siste appell viser det menneskelige dramaet i saken.

Kommentar

I helga skal Eirik Jensen være mest mulig ut i kulda sammen med hunden sin. Onsdag morgen drar han hjemmefra uten å vite når han kan få se hunden igjen.

Da skal rettens administrator, lagdommer Kristel Heyerdahl, holde sin rettsbelæring. Så trekker juryen seg tilbake, for så lang tid som det tar for dem å bli enige om en kjennelse.

Dersom juryens kjennelse sier at Jensen er skyldig, kan han bli pågrepet inne i rettssalen. Han risikerer å bli dømt til lovens strengeste straff: 21 års fengsel.

Jensen har sagt at for ham står det om liv eller død. Fredag avsluttet han selv den 76 dager lange ankerettssaken mot ham, med en sterk og personlig appell til juryen.

En slik siste kommentar er tiltaltes rett, og kan være effektiv overfor jurymedlemmer i tvil. Det var nok derfor Spesialenhetens nestleder Guro Glærum Kleppe advarte juryen en halvtime tidligere, om at de ikke skulle tenke på om tiltalte ser skyldig ut.

– Han kan være så hyggelig og tillitvekkende som bare det, men han skal måles mot bevisene.

Akkurat det samme ba Jensen om også. Men han tydeliggjorde også den dramatiske menneskelige siden av denne rettssaken.

FRA RETTEN: Prosedyrene i Jensen-saken fortsetter. I dag er Eirik Jensens forsvarers siste mulighet til å overbevise juryen i skyldspørsmålet. Video: Per Ervland / Dagbladet / Pool Vis mer

Uansett hva Jensen har gjort eller ikke gjort av det han står tiltalt for: Han har også viet livet sitt til arbeid i politiet. Siden 1981 har han jobbet opp mot harde kriminelle miljøer, gått i bresjen for arbeidet mot informanter og hatt stor suksess med det han kaller «dialogmodellen». Hans person og metode har vært omstridt internt i politiet, men han har oppnådd imponerende resultater blant annet i arbeidet med gjengkriminalitet og MC-miljøene.

Det er jo nettopp derfor tillitsbruddet er så grovt, hvis han er skyldig i den groveste korrupsjonssaken i norgeshistorien. Jensen fått både privatlivet og sitt offentlige virke lagt ut i detalj, hørt gamle kolleger både skryte uhemmet og bedrive karakterdrap på ham. Påkjenningen må være enorm.

Prosedyrene i saken har i liten grad berørt dette, utover forsvarer Sidsel Katralens påpeking av hvordan depresjon kan påvirke hukommelsen. Juryen skal i så stor grad som mulig forholde seg nøkternt til juss og bevis. Derfor har både Kleppe og forsvarer John Christian Elden de siste dagene brukt mye tid på beviskrav og kommentarer til spørsmålsskriftet. Lovens strengeste straff er i denne saken aktuell på grunn av det store omfanget av hasj-innførsler til landet, grov korrupsjon har en maksimal strafferamme på ti år.

Rettsbelæringen skal sette de juridiske premissene for juryens diskusjon rundt dette. Som lekfolk flest, har jurymedlemmene ingen faglig kompetanse til å vurdere hva som skal til for å dømmes for medvirkning til en forbrytelse. Derfor setter Heyerdahls faglige instrukser rammene for juryens arbeid.

Forsvarerne har bedt om full frifinnelse på alle punkter, påtalemyndigheten om at Jensen må bli kjent skyldig i både grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av «et meget betydelig kvantum» narkotika. Nå skal juryen bedømme bevisene.

– Jeg håper retten har forstått hvor mye denne politijobben har betydd for meg, sa Jensen til dem fredag.

– Derfor håper jeg av hele mitt hjerte at dere forstår at jeg ikke ville satt hele min karriere, mitt ettermæle og – faktisk mitt liv – på spill, for det denne saken egentlig dreier seg om. Det dreier seg om småpenger, opp mot det som står beskrevet.

Kontrasten mot den tørre jussen var stor. Bare lagrettens medlemmer vet hvordan appellen virket. Til uka skal de uansett avgjøre Jensens skjebne.

- IKKE ENKELT: Eirik Jensen møtte pressen like etter sin appell til juryen. Her avslører han sine helgeplaner, og hva han tenker om prosedyrene. Video: Per Ervland Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.