Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Nå kan man begynne å bli litt redd

Tegnere og illustatører om terrorangrepet.

RYSTET: Den danske tegneren Kurt Westergaard, mannen bak den meste kjente av Muhammed-karikaturene som ble trykket av avisa Jyllands-Posten i 2005, er forferdet over terrorangrepet i Paris. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
RYSTET: Den danske tegneren Kurt Westergaard, mannen bak den meste kjente av Muhammed-karikaturene som ble trykket av avisa Jyllands-Posten i 2005, er forferdet over terrorangrepet i Paris. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Hittil er tolv personer bekreftet drept i angrepet mot det venstreorienterte franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

En rekke illustratører og tegnere forklarer overfor Dagbladet at nyheten kom som et stort sjokk tirsdag formiddag.  

- Jeg kan ikke si noe annet enn det alle andre sier, at dette er dypt sjokkerende, sier den norske avistegneren og illustratøren Finn Graff til Dagbladet. 

- Redd Han har blant annet bidratt med daglige karikaturer og satiriske kommentarer i Dagbladet siden slutten av 80-tallet, og forklarer at han er svært bekymret.

- Ja, jeg er like bekymret som alle andre. Det går opp for deg at hvis du fornærmer noen, enten skriftlig eller med en tegning, så kan noen bli så krenket at de tyr til vold. 

Han mener at klimaet for nyhetssatire er blitt verre. 

- Klimaet er blitt verre. Så nå kan man begynne å bli litt redd. Religiøse fanatikere, enten det er islam eller kristendom eller hvilken som helst annen religion, blir fornærmet. 

- Kommer du til å tenke deg ekstra nøye om neste gang du skal tegne for Dagbladet?

- Ja, men man må alltid tenke seg om. 

- Hvorfor er det viktig at illustratører og tegnere kan gjøre som de vil?

- Det har med ytringsfrihet å gjøre. Man må få lov til å drive harselas med hvem man vil, uten at man skal frykte for livet sitt.

- Uhyggelig Også den danske tegneren Kurt Westergaard, mannen bak den meste kjente av Muhammed-karikaturene som ble trykket av avisa Jyllands-Posten i 2005, er forferdet over terrorangrepet i Paris, ifølge NTB.

I et intervju med Danmarks Radio (DR) betegner han angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo som «uhyggelig og forferdelig».

Senere er han også blitt truet og utsatt for drapsforsøk, og han har levd med politibeskyttelse i flere år. Han er, på tross av terrorangrepet, imidlertid ikke redd for egen sikkerhet.

- Jeg har nå i flere år overlatt sikkerheten min til Politiets Efterretningstjeneste (PET), og de har sørget for at jeg kan leve rolig og trygt. Det er jeg sikker på at jeg kan fortsette med, sier han, ifølge NTB. 

- Stakkarslig Også den norske tegneserieskaperen og illustratøren Flu Hartberg bekymret når det kommer til saken.

- Jeg tenkte at det var merkelig å svare tegning og satire med vold. Det er rett og slett stakkarslig, sier han og fortsetter:

- Som illustratør og tegner skal man få lov til å uttrykke det man vil. Jeg føler en sterk forakt for dem som ikke klarer å svare med samme mynt, men heller tyr til vold, sier Hartberg til Dagbladet.  

Flere danske avistegnere er dypt rystet over angrepet og samles onsdag for å minnes de drepte, ifølge NTB.

- Jeg er dypt, dypt sjokkert. Det er ubeskrivelig og fullstendig forferdelig. Noen av oss skal komme sammen og snakke om tingene, sier formannen for Danske Bladtegnere, Lars Refn, til nyhetsbyrået Ritzau. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media