Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kan podkast faktisk bli kult

NRK får endelig bruke musikk på nett.

NÅ KAN DET BLI GØY: Podkast har foreløpig vært forbeholdt spesielt interesserte, og populære radioprogram på NRK som inneholder musikk har man ikke kunnet abonnere på. Nå har endelig NRK fått til en avtale med Tono.
NÅ KAN DET BLI GØY: Podkast har foreløpig vært forbeholdt spesielt interesserte, og populære radioprogram på NRK som inneholder musikk har man ikke kunnet abonnere på. Nå har endelig NRK fått til en avtale med Tono. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Podkast ble kanskje kåret til årets ord i fjor, men for alle musikkelskere har podkastene til tradisjonelle mediehus som BBC og NRK vært heller nitriste greier.

På grunn av forhandlinger med rettighetshaverne har nemlig all musikk vært kuttet bort. Og uten musikkpauser kan til og med gode humorprogrammer som The Russell Brand Show og Radioresepsjonen framstå som noe slitsomme.

Podkasten har foreløpig vært forbeholdt innhold der snakket er alfa og omega, og alle som har vært ute etter musikk har måttet ty til mindre kringkastere som ikke bryr seg om rettighetshavere.

Vil legge ut mye mer
Men nå kan endelig podkast-teknologien bli et overlegent alternativ til å følge radiosendingene direkte - i hvert fall på NRK. I dag signerte allmennkringkasteren nemlig en avtale med Tono, melder NRKBeta.

Nå kan alle programmer som inneholder mindre enn 70 prosent musikk tilgjengeliggjøres som podkast. NRK er svært tidlig ute i Europa med å kunne tilby nedlasting av innhold med musikk.

- Jeg var for eksempel og snakket med BBC for en ukes tid siden. Og de var svært interessert i denne avtalen, forteller juridisk ansvarlig i NRK, Olav Nyhus, til Dagbladet.no.

NRK vil nå vurdere å legge ut mesteparten av sine programmer som ikke er konserter eller programmer som kun inneholder musikk.  Mye tv-innhold kan også gjøres til videopodkast.

Paul Arvid Jørgensen, prosjektleder for podkast i NRK, forteller at det er en lang rekke programmer som nå blir vurdert.

- Til nå har vi bare kunnet legge ut programmer der musikken var kuttet bort eller programmer som var klart uten rettighetsbeskyttet materiale. Nå kan vi få til mye mer, og hvor mye materiale vi vil legge ut på denne måten blir klart i løpet av kort tid, sier Jørgensen til Dagbladet.no.

Uklare økonomiske vilkår
Også bruk av musikk i redaksjonell sammenheng på NRK.no blir tydeliggjort i avtalen. NRK.no får for eksempel anledning til å bruke låter i forbindelse med redaksjonell omtale av artister. 

- Vi får anledning til å utvikle redaksjonelt innhold med musikk. Men det må altså være i tilknytning til et redaksjonelt produkt. Vi må gjøre noe mer enn bare å legge ut enkeltlåter, forteller Olav Nyhus.

Han ønsker ikke å gå inn på de økonomiske vilkårene i avtalen.

- Vi betaler for vårt samlede tilbud, og det er et betydelig beløp. Dette er en avtale som vi rettighetsmessig er fornøyd med, men som  er klart kostbar for NRK.

Avtalen med Tono løper fram til 2010.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!