Nå kaster britene og tyskerne seg over «Hel ved»: - Det overgår alle forventninger

Norsk boksuksess i utlandet.

TRAFF EN NERVE: Forfatter Lars Mytting skrev bok om vedstabling og fyring. Det var ikke så sært som man skulle tro. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TRAFF EN NERVE: Forfatter Lars Mytting skrev bok om vedstabling og fyring. Det var ikke så sært som man skulle tro. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Det kunne bare skjedd i Norge» var det flere som kommenterte da Lars Myttings bok om vedstabling ble årets store salgssuksess i 2011.

Vel, nei. Nå skjer det samme i utlandet - der «Hel ved» er lansert på i alt ti språk.

Ifølge salgstall Dagbladet har innhentet fra Myttings internasjonale agent har boka nå solgt over 78 000 i Sverige, 56 000 i Tyskland og 46 000 i Storbritannia, der den nå går som hakka møkk under den åpenbare tittelen «Norwegian Wood», og trykkes i et opplag på 60 000 før jul.

Totaltallet, inkludert Norge, skal være over 350 000.

Får folk til å smile Ifølge The Guardian skal den på et tidspunkt i oktober ha nådd andreplassen på Amazons britiske besteselgerliste, der den i dag har en 30. plass.

- Det har fullstendig overgått alle forventninger. Det er ei bok som får folk til å smile, og selv om det egentlig er en nokså detaljert gjør det selv-guide, sitter folk og leser den fra perm til perm. De opplever den som gripende, sier redaktør Katharina Bielenberg i forlaget MacLehose til The Guardian.

- Det går som ei kule. Og det er ekstra gøy med England siden jeg er sykelig anglofil og blant annet eier tre og en halv engelsk bil - hvis du regner med delene. Det er et land jeg kjenner meg hjemme i og er veldig glad i, sier Mytting selv til Dagbladet.

Tynget av kull - Det er ikke noe tettskoget land akkurat, men siden veden er dyr i England setter de ekstra stor pris på stundene rundt peisen. Det er et land som har vært tynget av kullfyring i 150 år, sier Mytting.

Ifølge ham tok salget av etter at han ble intervjuet på radio av BBC-profilen Chris Evans - kjent som Jeremy Clarksons etterfølger i «Top Gear».

- De ringte meg da jeg var på dugnad i turnhallen på Elverum. Jeg skjønte ikke helt hva det var, men dagen etter ble jeg intervjuet igjen og da gikk det opp for meg at jeg hadde vært på et stort program. Jeg jar også hatt besøk av The Times her hjemme, som lagde en fem siders reportasje til sitt helgebilag, sier Mytting.

I Tyskland selger boka også godt, under tittelen «Der Mann und das Holz».

INTERNASJONALE UTGAVER: «Hel ved» på svensk, engelsk, finsk og tysk. Foto: KAGGE FORLAG
INTERNASJONALE UTGAVER: «Hel ved» på svensk, engelsk, finsk og tysk. Foto: KAGGE FORLAG Vis mer

- Det er gjort en god jobb med å tilpasse boka til de forskjellige landene. Det går delvis på å nyttiggjøre seg den kulturelle posisjonen dette kalde landet langt i nord har, både i utformingen av omslag og hvordan den presenteres. I Storbritannia spilles det på «visdommen om kulda» i det snøkledde Norge, sier forfatteren.

Ikke særnorsk - I tillegg er alle de utenlandske bøkene er skjerpa og revidert noe. For etter at boka fikk så mange lesere i Norge fikk jeg jo masse brev med forslag og tips. Mange norske lesere har dermed bidratt til å gjøre boka mer omfattende - så de skal ha heder de også, sier forfatteren som gikk fra en årslønn på 20 000 til å tjene millioner.

- Hva betyr dette monetært for deg nå?

- Det aner jeg ikke. Men det er klart, selv om dette går bra, og det også gikk bra med den siste boka jeg skrev, kommer sikkert dårligere tider. Jeg får ha pengene i reserve, det er som å fylle vedskålen foran en kald vinter, sier han.

- Menn med lidenskap for ved er ikke et særnorsk fenomen, selv om vi ofte betrakter det slik, kommenterer hans norske redaktør, Solveig Øye i Kagge forlag.

- Disse mennene finnes overalt, og det er dem Mytting har tatt på alvor og skrevet en bok til. Han har truffet en nerve, vi lever i en tid hvor folk er opptatt av nærheten til naturen og prøver å finne tilbake til det de kan skape med egne hender. Det er noe ekte og autentisk over Myttings prosjekt, som slår an også i utlandet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer