Nå kollapser cd-salget

Nordmenn har omfavnet streaming, og cd-salget faller nå med 60 prosent i forhold til i fjor.

UROLIGE: Kråkesølv er urolige over utviklingen. og redd for at overgangen til digitalt salg av streamet musikk ikke går ihop økonomisk. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
UROLIGE: Kråkesølv er urolige over utviklingen. og redd for at overgangen til digitalt salg av streamet musikk ikke går ihop økonomisk. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| De to siste månedene har salget av fysiske produkter - i all hovedsak cd-er, falt med nesten 60 prosent i forhold til i fjor.

Samtidig øker inntektene fra lovlig nedlastning og streaming kraftig - men langt fra nok til å kompensere for inntektsbortfallet som følge av cd-krakket.

I september var differansen mellom nedgang i fysisk salg og økt inntekt fra nedlastning på minus 19 millioner kroner.  Inntektsfallet tilsvarer den samlede omsetningen av cd-plater i samme måned.

Det unge, snart albumaktuelle bandet Kråkesølv er urolige over utviklingen.

- Går ikke opp - Det virker som flere og flere går over til streaming, samtidig som det ikke er like lønnsomt for oss musikere, sier Thomas Litangen og gir selv et eksempel:

- Nå kan du bruke streamingtjenestene i offline-modus. Vi var tre uker i Finnmark med dårlig nettoppkopling, men kunne likevel få tak i 300 låter på tre uker - som vi hadde tilgjengelig hele tiden. For 99 kroner. Det sier seg selv at det regnestykket ikke går opp.

Inntektene i Norge fra cd-salget og inntektene fra nedlastning og streaming er de to siste månedene nesten like store, viser tall fra den internasjonale platebransjens interesseorganisasjon, IFPI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer