Nå kollapser cd-salget

Nordmenn har omfavnet streaming, og cd-salget faller nå med 60 prosent i forhold til i fjor.

UROLIGE: Kråkesølv er urolige over utviklingen. og redd for at overgangen til digitalt salg av streamet musikk ikke går ihop økonomisk. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
UROLIGE: Kråkesølv er urolige over utviklingen. og redd for at overgangen til digitalt salg av streamet musikk ikke går ihop økonomisk. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

||| De to siste månedene har salget av fysiske produkter - i all hovedsak cd-er, falt med nesten 60 prosent i forhold til i fjor.

Samtidig øker inntektene fra lovlig nedlastning og streaming kraftig - men langt fra nok til å kompensere for inntektsbortfallet som følge av cd-krakket.

I september var differansen mellom nedgang i fysisk salg og økt inntekt fra nedlastning på minus 19 millioner kroner.  Inntektsfallet tilsvarer den samlede omsetningen av cd-plater i samme måned.

Det unge, snart albumaktuelle bandet Kråkesølv er urolige over utviklingen.

- Går ikke opp
- Det virker som flere og flere går over til streaming, samtidig som det ikke er like lønnsomt for oss musikere, sier Thomas Litangen og gir selv et eksempel:

- Nå kan du bruke streamingtjenestene i offline-modus. Vi var tre uker i Finnmark med dårlig nettoppkopling, men kunne likevel få tak i 300 låter på tre uker - som vi hadde tilgjengelig hele tiden. For 99 kroner. Det sier seg selv at det regnestykket ikke går opp.

Inntektene i Norge fra cd-salget og inntektene fra nedlastning og streaming er de to siste månedene nesten like store, viser tall fra den internasjonale platebransjens interesseorganisasjon, IFPI.

- Nobel å spille inn musikk
Mens det for fem år siden ble solgt rundt 12 000 plater per dag i Norge, blir det nå i år solgt rundt 4500 per dag.

Plateselskapssjef Christer Falck mener færre platebutikker og mindre utvalg i de som er igjen, må ta sin del av skylda.

- Når jeg skal kjøpe en ny plate, går jeg ikke på Platekompaniet. For jeg veit at jeg ikke finner den der. Da tyr jeg heller til Amazon.com eller Play.com, nettbutikkene som er billigst.

Han mener det fysiske formatet har mange år igjen, men at mye musikk nå nærmest overlever på idealisme.

- Det er nobelt å bruke tid på å spille inn smal musikk, når det er så lite penger i det, sier Falck.

Spotify har fått stor popularitet, men over 90 prosent bruker gratisversjonen - som genererer forsvinnende lite inntekter til artistene.

- Bekymret for framtida
Albumaktuelle Vamp trakk seg fra tjenesten for to måneder siden. Bandet mener at den lovlige steamingstjenesten undergraver artistenes virksomhet.

—Vi er bekymret for framtida, spesielt overfor plateselskaper og unge artister. sier Staveland.

Kråkesølv sidestiller Spotify med The Pirate Bay.

- Pirate Bay er kanskje til og med litt bedre - for der kreves det mer innsats for å få tak i musikken, sier Thomas

Kråkesølv fikk mye oppmerksomhet for sin første plate, «Trådnøsting», som ble solgt i 10 000 eksemplarer. Et solid tall for et indieband.

- Økonomisk gikk vi omtrent i null, sier Kristoffer Nohr Unstad.

Det nye albumet, «Bomtur til jorda», har de trykket litt mange av, har de fått signaler om.

- Men vi ble tatt på senga av suksessen til førsteplata. Det gir oss tro på at det går an denne gangen også, sier Kristoffer.