Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Angrepet på Iran:

Nå kom hevnen. Nå kan alt skje

Hvilken langsiktig politisk strategi som ligger bak drapet på general Soleimani, er det foreløpig ingen som forstår. Kanskje ikke president Trump selv heller - og nå kom iranernes hevn.

SE VERDEN BRENNE: Det blir hevdet at keiser Nero spilte på lyre da Roma brant i år 64. Kommer en ny krig i Midtøsten vil president Trump taste på Twitter. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
SE VERDEN BRENNE: Det blir hevdet at keiser Nero spilte på lyre da Roma brant i år 64. Kommer en ny krig i Midtøsten vil president Trump taste på Twitter. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Meninger

USAs president Donald Trump er ikke en mann som liker det som er stille. Heller ikke i forholdet til andre stater. En bombe roper høyere og gir mer press, mener presidenten. Derfor ble general Qasem Soleimani, leder for elitestyrken i den iranske Revolusjonsgarden, likvidert i et amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad fredag.

Hvilken langsiktig politisk strategi som ligger bak drapet, er det foreløpig ingen som forstår. Kanskje ikke presidenten selv heller. Det som derimot er klart er at faren for ny krig i Midtøsten har økt faretruende. Iran har sagt tydelig fra at landet vil hevne drapet på general Soleimani, noe som har fått Trump til å rasle enda mer med sablene.

TRÅKKET IHJEL: 35 mennesker er omkommet og 48 skadd under gravferden til Qasem Soleimani i Iran. Video: Twitter/AP Vis mer

General Soleimani var nok helt for en betydelig del av Irans befolkning, men de hadde egentlig lite å takke ham for. Mannen var hjernen bak Irans politiske ekspansjon og krigføring i regionen, bl.a. i Syria. Denne ekspansive linjen har påført folket i Iran store lidelser, og enda verre har det vært for alle som ble rammet av krigføringen i regionen. Millioner av mennesker har ingen grunn til å savne Suleimani.

Å utføre et attentat mot en høytstående embetsmann i en selvstendig stat, er likevel noe annet enn å drepe lederne for terrororganisasjonene IS eller Al Qaida. De politiske konsekvensene er mer langtrekkende og alvorlige. Søndag kveld gjorde Iran det klart at landet fra nå av ikke vil la seg binde av atomavtalens begrensninger på anriking av uran. I tillegg vil Iran se bort fra avtalens regler om kjernefysisk forskning og utvikling. Veien mot en iransk atombombe er igjen åpnet, og det har Trump og USA alene ansvaret for.

Iraks parlament har vedtatt å kaste ut alle soldater i den USA-ledede koalisjonen, herunder 70 norske soldater som bl.a. driver med opptrening av irakiske styrker. Trump sier det bare vil skje om han får betalt for en dyr flyplass, og truer med omfattende sanksjoner mot Irak. Om Iran kommer med en gjengjeldelse, er han klar til å angripe 52 mål, herunder kulturelle minnesmerker. Det er en krigsforbrytelse og USAs forsvarsminister har dementert trusselen, men ikke Trump. USA nekter også - i strid med en FN-avtale fra 1947 - å utstede visum til Irans utenriksminister som dermed ikke får delta på møtet i FNs sikkerhetsråd torsdag.

Vi har ventet på hevnen. Den kom med all sannsynlighet nå. I natt kom nyhetsmeldingene om at ni raketter har rammet nettopp denne flybasen i Irak.

Blant annet melder nyhetsbyrået BNO News at flere skal ha truffet flybasen Ain al-Asad - basen Trump ville ha betalt for - hvor det også bor norske soldater som tjenestegjør i den internasjonale koalisjonen mot ISIL.

Det bor også amerikanske soldater på flybasen.

Neste skritt, amerikanernes reaksjon, får vi sannsynligvis vite mer om når Trump våkner og har fått fordøyd nyhetssendingene på TV i USA.

Det påhviler nå resten av det såkalte verdenssamfunnet et stort ansvar å bidra til å deskalere konflikten, ikke spille den opp slik Trump kan se ut til å ønske.

Det blir hevdet at keiser Nero spilte på lyre da Roma brant i år 64. Kommer en ny storkrig i Midtøsten vil president Trump taste på Twitter.