PRESENTERER ICLOUD: Mandag presenterer Apple-sjef Steve Jobs iCloud, selskapets nye tjeneste for strømming av musikk og annet medieinnhold fra nettskyen. Foto: SCANPIX
PRESENTERER ICLOUD: Mandag presenterer Apple-sjef Steve Jobs iCloud, selskapets nye tjeneste for strømming av musikk og annet medieinnhold fra nettskyen. Foto: SCANPIXVis mer

Nå kommer Apple til nettskyen

Lanserer iCloud mandag. Musikk, og kanskje film.

Tida da noen ble imponert av en nettbutikk for enkeltlåter og album, ligger bak oss. Er iTunes i ferd med å gå ut på dato?, spurte jeg i en kommentar for noen uker siden. Apple har tilsynelatende sittet på sidelinjen mens aktører som Spotify og Google har vist vei innenfor digital musikkdistribusjon fra nettskyen.

I rettferdighetens navn skal det sies at Apple har prøvd seg i skyen før, men tjenester som Mobile Me, iDisk og Ping aldri tok av.

Samtidig har fraværet av en stømmingsløsning i iTunes vært påfallende.
 
MEN NÅ SKJER DET NOE. Apple har jobbet i kulissene, og med ukarakteristisk åpenhet - muligens et tegn på at Steve Jobs for første gang på lenge erkjenner en slags outsiderstatus? - sendte selskapet i går ut en pressemelding der det kunngjorde hva som skal presenteres under Jobs' tradisjonsrike åpningstale på utviklerkonferansen WWDC førstkommende mandag.

Det er vel og bra med det nye operativsystemet Lion, og mobiloperativsystemet iOS 5, sistenevnte visstnok med innebygget Twitter-funksjonalitet.

Men det er den nye iCloud-tjenesten alle snakker om.

ICLOUD blir en abonnementstjeneste som lar kundene strømme innholdet sitt til Mac, PC, iPhone og iPad. I første omgang er det snakk om musikk, men film og tv-serier kan også være på vei, om Apple får ryddet opp i det industrielle og rettighetsmessige virvaret som hersker på dette feltet.

På musikksiden skal Apple ifølge Wall Street Journal ha avtaler med tre av de fire store; Warner, Sony og EMI. Dermed ligger Apple allererede foran Google på rettighetssiden.

Så vidt jeg kan forstå, er det ikke snakk om en Spotify-liknenede tjeneste der du får tilgang til all verdens musikk, men en løsning som gir deg tilgang via nettskyen til musikk du allerede har i musikkbiblioteket.

Wall Street Journal mener å vite at Apple, i motsetning til Google og noen andre av konkurrentene, vil spare kundene for bryet med å laste opp sin egen musikksamling for å kunne høre på musikken man har i biblioteket. I stedet vil systemet «scanne og matche» biblioteket ditt, og gi automatisk nettilgang til materialet du har der.

Da spør jeg meg: Er det nok? Vil folk betale for tilgang til eget musikkbiliotek via nettskyen, når tjenester som Spotify gir alle tilgang til alt?

Det hører selvsagt med til historien at Spotify ennå ikke er lansert i USA og store deler av resten av verden, og at vi ikke vet hva Apple kommer med mandag.

AT APPLE
har bygd inn løsninger som legger begrensninger på hva slags musikkinnhold som «virker» med iCloud, kan du imidlertid regne som ganske sikkert. Her nytter det ikke å komme trekkende med FLAC-filer du har lastet ned ved hjelp av BitTorrent.

Om iCloud blir tilgjengelig i Norge? Ikke håp for mye. Erfaringen fra tidligere Apple- lanseringer som involverer rettighetsbelagt medieinnhold er at USA kommer først, og så må vi andre vente. Lenge.

KOMPLISERT: Apple sliter med å få på plass avtaler med film- og tv-selskaper og andre rettighetshavere i medieindustrien. Foto: SCANPIX
KOMPLISERT: Apple sliter med å få på plass avtaler med film- og tv-selskaper og andre rettighetshavere i medieindustrien. Foto: SCANPIX Vis mer