Nå kommer Bollywood

Indias filmfabrikk Bollywood satser stort på det internasjonale markedet. Snart kommer sang, smerte og sari til en kino nær deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oscar-nominerte «Lagaan» («Det var en gang i India») har premiere 30. august, som første Bollywood-film med ordinær kinopremiere i Norge.

Indias dyreste film noensinne, «Devdas», var den første indiske filmen som ble vist i det offisielle Cannes-programmet. Ifølge BBC skal «Devdas», som kostet over 80 millioner kroner, lanseres i 900 eksemplarer verden over i juli. Det er det største antallet kopier for en Bollywood-film utenfor India noen gang.

Verdens mestproduserende filmland satser mer på internasjonal markedsføring, og en ny bølge eksportrettet indisk film er på vei til vestlige kinoer.

Bollywood-klisjeer

Det er mange myter om Bollywood-filmene som ofte er forbundet med masseprodusert underholdning, der formen er viktigere enn innholdet og skuespillerne lærer replikkene mens de spiller.

Sexy kvinner i åletrange sarier danser pirrende på toppen av snø-kledde fjell. Barske helter og onde skurker utkjemper dårlig koreograferte kampscener og endeløse forfølgelsesscener.

Alt dette avbrytes av absurde musikalnummer som erstatning for kyss og sengekos. Disse syltynne historiene spys ut i et høyt tempo, men Bollywood-produksjonene blir stadig mer påkostede, teknisk avanserte og velskrevne - tilpasset et internasjonalt marked.

Bollywood

  • India er verdens mestproduserende filmland. Indiske filmer kalles «Bollywood-film», etter kjælenavnet på filmhovedstaden Mumbai. Bare i Bollywood produseres om lag 900 filmer årlig. Over én million mennesker er ansatt i indisk filmindustri.
  • I Pakistans filmhovedstad Lahore, kalt «Lollywood», blir det laget om lag 100 filmer årlig.
  • Filmene lages på hindi, urdu og tamil og sendes utekstet på flere filmklubber rundt omkring i landet.
  • En tommelfingerregel sier at en Bollywood-film må inneholde minst én stjerne, seks sanger og tre dansenumre. Filmene kalles også «masala», eller krydderfilm, på grunn av blandingen av romantikk, komedie, action, fantasy, kitsch og musikal.
  • En ny bølge indisk film, såkalt crossoverfilm, er mer tilpasset eksport til et vestlig publikum.

Må eksportere

Ifølge bransjebladet Variety hentet indisk film hjem hele 188 millioner amerikanske dollar, om lag 1,65 milliarder kroner, i eksportinntekter i fjor. Dette er ny eksportrekord og mer enn tre ganger så mye som for to år siden. Den indiske filmbransjen trenger sårt eksportinntektene etter en sørgelig sesong på hjemmebane, og satser nå mer på internasjonal markedsføring.

- Bollywood har endelig forstått hvor viktig internasjonal hype er for suksess, sier Taran Adarsh, redaktør for det indiske filmmagasinet Trade Guide, til BBC.

En effekt av eksportsatsingen er ifølge BBC at flere av Bollywood-filmene omhandler indiske emigranter, og flere filmer spilles nå inn i utlandet.

Ny bølge indisk

- Budsjettene og kvaliteten har økt de siste åra. Filmene er tilpasset et bredere publikum, ikke bare indere. Et annet nytt trekk er at de oftere reiser ut for å spille inn sang- og dansenumrene. Tidligere var Sveits og London favorittopptakssteder, men nå drar de også til Australia, Malaysia og Norge, forklarer Shahzad Gufoor. Han er en av initiativtakerne til filmklubben Cinema Bollywood, og er også skuespiller og musiker.

Gufoor opplyser at India eksporterer i overkant av én film i uka til europeiske og amerikanske kinoer. De siste fire åra har Cinema Bollywood vist det ferskeste innen indisk og pakistansk film i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen og Strømmen.

Filmklubben, som i fjor viste utekstede og tekstede filmer for om lag 15000 besøkende, ble opprettet i 1998 som et samarbeid mellom Oslo Kinematografer, kulturslottet Soria Moria, Film fra Sør og Asian Filmclub. Interessen er økende.

Norgesaktuelle «Lagaan», konkurrerte med «Elling» i klassen for beste fremmedspråklige film under årets Oscar-utdeling, en kategori som ble vunnet av bosniske «Ingenmannsland». I fjor høst vant filmen konkurranseprogrammet under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), og fikk tildelt 75000 kroner i lanseringsstøtte. Filmen er et klassisk drama der fattige indiske cricketspillere slår sine britiske koloniherrer på banen.

- «Lagaan» er et historisk drama fra kolonitida. Utenom språket og sang- og dansenumrene kunne den vært laget i Hollywood. Kvaliteten er like bra, sier Gufoor. Han mener det er et tidsspørsmål når det kommer flere indiske filmer på ordinær kino.

- Bollywood-film er foreløpig en nisjekultur, men det er en sjanger i vekst, sier Shahzad Gufoor.

Mer til stede

De indiske filmene er nå i større grad til stede under de store internasjonale filmfestivalene. Nå må også indiske superstjerner og produsenter delta i aggressive markedsføringskampanjer. Distributøren for «Lagaan» i Norge, Arthaus, bekrefter at de blir eksponert for flere indiske filmer nå enn tidligere. 30. august er det premiere for «Lagaan» på ordinær kino i Oslo, Bergen og Trondheim.

- Tror dere publikum vil se en nesten fire timer lang indisk cricketmusikal?

- «Lagaan» bruker den tradisjonelle indiske fortellerteknikken, samtidig som den er lett tilgjengelig for et vestlig publikum. Vi skal få publikum til å sitte i åndeløs spenning for å se en over to timer lang cricketkamp på kino, sier Svend B. Jensen, daglig leder i Arthaus.

Film fra sør

Også på årets «Film fra Sør»-festival skal det være et eget program med Bollywood-filmer.

- Vi skal sette indisk film i fokus under høstens festival. Vi merker tendensen til at Bollywood retter seg mer mot et vestlig publikum, samtidig som Vesten er blitt mer åpen for sang og dans i film igjen, sier Julie Ova.

Hun er programansvarlig for «Film fra Sør», som arrangeres 11.- 20. oktober. Et tydelig eksempel på at musikalnummer igjen er populære i vestlig film, er Baz Luhrmanns Oscar-nominerte «Moulin Rouge» - hvor mye av handlingen er forrykende indiskinspirerte musikalnummer.

«Indian summer»

I London blir det «indian summer» innenfor kunst, film, musikal, musikk og mat denne sommeren. I tillegg til kinopremieren på storsatsingen «Devdas» 12. juli, skal Channel 4 vise en serie indiske filmer. Victoria and Albert Museum viser også en utstilling med filmplakater fra Bollywood. Men mest oppmerksomhet får nok Andrew Lloyd Webbers nye musikal «Bombay Dreams», som hadde premiere onsdag.

Lloyd Webber, som har laget musikalen sammen med filmregissøren Shekhar Kapur og filmkomponisten A.R. Rahman, har lagt handlingen til nettopp Bollywood. «Bombay Dreams» handler om en fattig gutt som forelsker seg i datteren til en rik og mektig Bollywood-regissør.

HJERTE OG SMERTE: Det er mye dramatikk i tidenes dyreste indiske film, «Devdas». Filmen, som kostet over 80 millioner kroner, skal lanseres stort verden over.
PÅ VEI: Den nesten fire timer lange storfilmen «Lagaan» er første Bollywood-film som får ordinær kinopremiere i Norge. Ashutosh Gowarikers film var Oscar-nominert i klassen for beste fremmedspråklige film. De drømmende hovedrolleinnehaverne Aamir Khan og Gracy Singh (t.h.) er super-stjerner i India.
BOMBAY LLOYD WEBBER: Andrew Lloyd Webbers siste musikal, «Bombay Dreams», er tydelig inspirert av Bollywoods glitter og stas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer