- Nå kommer de kjedelige automatene

Valgerd stråler etter seier, og nekter å vente på anken.

(Dagbladet.no): Borgarting lagmannsrett gir kulturminister Valgerd Svarstad Haugland medhold i saken mot automatbransjen. Dermed ligger det an til monopol for Norsk Tipping.

- Retten har gitt klarsignal for at Norsk Tipping kan overta automatmarkedet fra 1. januar 2006. Nå blir det kjedeligere, færre og mer skjermede pengeautomater, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.no.

Staten tapte i tingretten mot Norsk Lotteri og Automatbransjeforbund (NOAF) og Norsk Lotteridrift (NLD). Forbundene gikk til sak etter at kulturdepartementet i fjor vinter vedtok et statsmonopol for å begrense spillegalskapen.

Har 1200 automater

- Vi anker til høyesterett og EFTA-domstolen, og dette arbeidet starter vi allerede til uka. Det blir opp til disse domstolene å be staten utsette automatmonopolet mens saken ankes, sier en svært skuffet NOAF-leder Ottar Dalset.

Det er Norsk Tipping som nå er tilkjent kontroll over alle landets pengeautomater.

- Dette er en gledens dag, og vi står klare til å plassere ut våre automater. 1200 i første omgang. Når dette skal skje må vi snakke med departementet om mandag, sier informasjonsdirektør Per Jacob Svenkerud i Norsk Tipping.

Vil holde igjen Norsk Tipping

BLIR BYTTET UT: Norsk Tipping skal sette ut 10 000 mindre pågående automater. Alle skal være koblet i det samme nettet, slik at myndighetene lett kan kontrollere og endre spillene.
BLIR BYTTET UT: Norsk Tipping skal sette ut 10 000 mindre pågående automater. Alle skal være koblet i det samme nettet, slik at myndighetene lett kan kontrollere og endre spillene. Vis mer

- Målet er at våre maskiner skal få ned den voldsomme temperaturen i automatbransjen. Det fins 17 500 private maskiner som omsetter for 26 milliarder kroner årlig. Vi skal erstatte disse med 10 000 automater med andre egenskaper. Omsetninga ønsker vi å få ned til 9 milliarder i året, sier Svenkerud til Dagbladet.no.

Kulturministeren vil ikke at Norsk Tipping skal inn på markedet før de private aktørene sjauer inn sine pengemaskiner ved årsskiftet.

- Målet vårt er færre automater, og da vil det ikke være hensiktsmessig å sette ut flere nå, men dette er et administrativt spørsmål vi må komme tilbake til, sier Svarstad Haugland.

Hun frykter ikke eventuelle ankesaker på europeisk nivå.

Være eller ikke være

- Vi har fått signaler fra en rekke EU-land om at dette bør ligge under nasjonal kontroll, sier hun til Dagbladet.no.

Norsk Lotteridrift (NLD) vil kjempe med nebb og klør for å ikke miste automatmilliardene.

- Dette er et eksistensspørsmål for oss. Nå skal vi bruke tid på å analysere dommen, så basert på det skal vi velge våre steg videre. Slik det ser ut nå, anser jeg det som sannsynlig at vi anker dommen, sier adm.dir. Nicolai Schanche i NLD.

<B>UTÅLMODIG: Valgerd tar over automatbransjen ved nyttår, og vil ikke vente på automatanken.