Nå kommer debattprogrammet der alle skal bli enige til slutt

Tabu-Abu gjør comeback.

(Dagbladet): Han er mannen som endte med eget web TV-program for NRK P3 etter å ha starta hashtaggen #hvisjegvarhvit på Twitter og skrevet kronikk om det i Dagbladet. Ekstrapolèr moralen sjøl! Nå kommer Abubakar Hussein tilbake med nytt web TV-show, som muligens også vil bli viet sendetid på NRK3.

- «Snakkistan» blir et debattprogram om viktige ting i livet. Livet mitt, vel å merke. Et eksempel på et tema vi skal diskutere, er om det er best å sove i «lilleskje» eller «storeskje». Om det er verdt det for meg, som er ganske stor, å finne meg ei enda større dame for å oppleve å ligge i skje og bli holdt rundt, i motsetning til det å holde selv, sier han tørt.

Ordentlig studio, hvite gjester - Den store forskjellen fra «Tabu med Abu» er at vi har fått spille det inn i et ordentlig studio, ikke i et møterom. Og så er gjestene litt annerledes denne gangen. Vi har ikke lenger utelukkende mørkhudede gjester, men joviale, hvite folk, sier Hussein og ramser opp:

Robert Stoltenberg. Bjarte Tjøstheim. Einar Tørnqvist. Suzanne Aabel. Blant andre.

- Målet med dette er å nå seerne vi ikke nådde forrige gang. Vi fikk jo riktig mange seere med «Tabu med Abu», men mye vil ha mer. Nå vil vi nå selve kjernen av den norske befolkning, erklærer Lørenskog-gutten, født under en ferie i hjemlandet Pakistan, «i nærheten av Lahore eller no'», for 27 år siden.

Lei av debatt Utgangspunktet for det nye, seks minutter lange debattprogramkonseptet, er at programlederen synes debattprogrammer er fryktelige.

- Debattprogrammer er det dummeste i hele verden, for det fører jo aldri til noe annet enn flere kronikker og kommentarer. Det eneste folk gjør i debattprogrammer er å snakke i munnen på hverandre. Og får de en sjelden anledning til å snakke ut, sier de jo ikke noe som faktisk kan få motstanderen til å tenke seg om og forandre sitt syn på saken. Jeg kan aldri huske å ha sett et debattprogram som ender med at noen endrer standpunkt, sier Hussein.

Og har altså tenkt å gjøre noe med det.

- Målet med «Snakkistan» blir å finne selve Svaret. Hva er egentlig riktig, og hva er galt?

- Men virkeligheten er sjelden så svart/hvitt?

- Nei, men det burde den være. En programleder må kunne slå fast: Du har rett, eller du tar feil! Og konstatere at slik er det bare, sier Hussein.

Spiller i film Til høsten er han i tillegg aktuell med en rolle i den nye Ulrik Imtiaz Rolfsen-filmen, «Haram» - en oppfølger til «Izzat» fra 2005 - der han opptrer i en mer seriøs rolle enn vi er vant med fra NRK.

- Hva er ambisjonene for din karriere?

- Ambisjoner har jeg ikke. Jeg gjør simpelthen det jeg blir bedt om.

«Snakkistan» blir tilgjengelig for streaming i midten av måneden.