Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer den norske filmen som inspirerte «Homeland»

Kinoklar i februar.

(Dagbladet): Den kinoaktuelle dokumentarfilmen «Drone» er laget av den norske regissøren Tonje Hessen Schei og fikk i fjor internasjonal oppmerksomhet for å avsløre den hemmelige CIA-skvadronen som styrer dronene i krigen mot terror.

Avsløringene førte til at Schei i april i fjor fikk en henvendelse fra produsentene bak den populære amerikanske tv-serien «Homeland».

- De hadde et ønske om å se filmen. På det tidspunktet var den rykende fersk og hadde ennå ikke vært gjennom postproduksjon. Men vi sendte dem linken likevel. Alle manusforfatterne på den fjerde sesongen av «Homeland» har fått se filmen, sier Schei til Dagbladet.

Kult å ha bidratt Det er langt fra usannsynlig at «Homeland»-skaperne har latt seg inspirere av «Drone», siden dronekrigen er et sentralt element i sesongen som ble lansert i oktober. Sesongen starter med å vise hvordan et droneangrep ender med å ramme en bryllupsfeiring på den pakistanske landsbygda.

- Jeg synes serieskaperne har gjort en bra jobb med å fortelle historien også fra bakken i Pakistan, der vi også var og filmet. Det er veldig kult å ha bidratt til at en så stor amerikansk serie fikk nettopp den vinklingen, sier regissøren.

Hun fikk ideen om å lage film om droner i krigen mot terror etter å ha sett hvordan unge dataspillentusiaster rekrutteres til det amerikanske forsvaret for å fly ubemannede fly på den andre siden av kloden, mens de selv sitter trygt plassert i en bunkers foran skjerm og joystick.

Schei brukte et år på utallige henvendelser til Pentagon for å prøve å komme i kontakt med droneflygere som var villige til å snakke om jobben sin.

Det var imidlertid gjennom sosiale medier hun til slutt kom i kontakt med tidligere droneflyveren Brandon Bryant, som er blitt en varsler om sammenrøret mellom militæret og det sivile USA i dronekrigen.

Sterke reaksjoner - Vi brukte ni måneder bare på å få ham til å slippe oss inn på seg. Bryant hadde mer eller mindre gått under jorda etter at han var kilde for en sak i Der Spiegel og sliter med posttraumatisk stressyndrom etter å jobben som droneflyver. Han ga oss til slutt tilgang da han skjønte vi ville fortelle historien på en annen måte, forklarer regissøren.

Da Bryant var med på laget, var det også lettere å komme i kontakt med andre droneflyvere, enten via offisielle eller uoffisielle kanaler, som til sammen danner grunnlaget for filmen som har skapt sterke reaksjoner fra det nasjonale sikkerhetsrådet i USA (NSC) og nå kommer på kino i Norge.

«Drone» har allerede fått en rekke priser og utmerkelser. Det er den store oppmerksomheten rundt filmen som gjør at den nå blir satt opp på kino.

- Opprinnelig så vi for oss at det primært ville bli en tv- og festivalfilm. Det gjør at vi når ut til et enda bredere publikum, sa produsent Lars Løge i Flimmer film da «Drone» ble presentert som en del av den norske filmvåren på Filmens hus i Oslo i dag.

Både produsenten og regissøren understreker at det langtfra er noen antiamerikansk film, men at den søker å belyse temaet fra flere vinkler.

Mange debutanter «Drone» er en av i alt ti nye norske filmer som etter planen skal ha kinopremiere i vår. Hele åtte av dem er det debuterende regissører som står bak, og halvparten av regissørene er kvinner.

Det ser imidlertid ut til å bli vesentlig færre nye norske filmer i år enn i fjor. Mens i alt 34 norske filmer ble satt opp på kino i 2014, ligger det an til å totalt bli 25 i år.

Og mens tre av fjorårets seks mest sette filmer på kino var norske barnefilmer - «Karsten og Petra», «Doktor Proktor» og «Kaptein Sabeltann» - glimrer barnefilmene med sitt fravær på vårprogrammet.

Dette blir vårens norske kinofilmer: • «Staying alive». Komedie med Linn Skåber, Agnes Kittelsen og Anders Baasmo Christensen, samt Johnny Logan i en gjesteopptreden. Regi ved Charlotte Blom og premiere 16. januar.

«Drone». Dokumentarfilm om USAs dronekrig, regissert av Tonje Hessen Schei. Premiere 27. februar.

«Å vende tilbake». Lavbudsjettsdrama laget av den 25 år gamle regissøren Henrik Martin Dahlsbakken, med Ingar Helge Gimle som Afghanistan-veteran og Åsmund Høeg («Sønner av Norge») som en av hans to sønner. Premiere 27. februar.

«Kvinner i for store herreskjorter». Dramakomedie med Henriette Steenstrup og Anne Krigsvoll, og angivelig historiens første spillefilm som i sin helhet utspiller seg i Trondheim. Regi ved Yngvild Sve Flikke og premiere 6. mars.

«Den tilfeldige rockestjernen». Dokumentarfilm om Kaizers Orchestra, med særlig fokus på den gassmaskekledde pumpeorganisten Helge «Omen» Risa. Regi ved Leiv Igor Devold og premiere 13. mars.

«Svenskjævel». Drama om unge svenske arbeidsinnvandrere og deres forhold til nordmenn. Med blant andre Henrik Rafaelsen og Petronella Barker. Regi ved svenske Ronnie Sandahl, premiere 13. mars.

«Brødre». Dokumentarfilm der regissør Aslaug Holm («Oljeberget») har filmet sine to sønner over en tiårsperiode. Sammenliknes med oppvekstskildringa «Boyhood» og har premiere 20. mars.

«Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant». Lenge bebudet dramafilm regissert av gullpalmevinner Bobbie Peers, inspirert av en Dagbladet-notis om en tysk tryllekunstner som forsvant sporløst i Grong i Trøndelag i 2003. Premiere 27. mars.

«De nærmeste». Ny dramafilm fra regissør Anne Sewitsky, som tidligere har laget «Jørgen + Anne er sant» og «Sykt lykkelig». Er tatt ut til Sundance-festivalen og har norsk premiere 27. mars.

«Dryads». Ungdomsfilm om et fremadstormende rockeband, sett gjennom øynene til en hangers-on. Skrevet av Randall Jahnson, som også skrev Oliver Stones «The Doors». Regi ved Sten Hellevig, premiere 10. april.