Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer den remastrede Beatles-vinylen

Den hellige gral for analoge popfans.

ENDELIG PÅ VINYL: Tre år etter cd-utgavene slippes The Betales' samlede produksjon i remastret utgave på vinyl. Her er bandet fotografert under opptakene til det legendariske omslagsbildet til «Abbey Road». På omslaget går bandet som kjent den andre veien, og Paul har kastet sandalene. Foto: Reuters/Scanpix
ENDELIG PÅ VINYL: Tre år etter cd-utgavene slippes The Betales' samlede produksjon i remastret utgave på vinyl. Her er bandet fotografert under opptakene til det legendariske omslagsbildet til «Abbey Road». På omslaget går bandet som kjent den andre veien, og Paul har kastet sandalene. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I read the news today, oh boy: 13. november slippes The Beatles' remastrede katalog endelig på vinyl, mer enn tre år etter lanseringen på cd. Det er all grunn til å være en smule skeptisk til den galloperende retromanien i musikkindustrien, men dette må likevel sies å være en begivenhet av de sjeldne for oss som elsker pop og analog musikkgjengivelse.

Nyhete er foreløpig ikke offisielt bekreftet fra plateselskapet, men det vanligvis svært velinformerte nettstedet Analog Planet melder at lanseringstidspunktet er medio november. På nettbutikker som Acoustic Sounds og Music Direct  ble det fra i natt mulig å legge inn forhåndsordre på boks og enkeltalbumen, med utsendelsestidspunkt oppgitt til 13. november.

Boksen er priset til 400 dollar i USA, eller nær 2300 kroner. Enkeltalbumene skal koster 23 dollar, eller vel 130 kroner

Det er faktisk oppsiktsvekkende billig i vinylsammenheng, så billig at man kan frykte at det må være feil.

LANSERINGEN av cd-bokssett og individuelle album i mono og stereo i 2009 var en dundrende suksess. Teknikere og produsenter i det legendariske Abbey Road-studioet hadde jobbet i en årrekke med å hente alt som var mulig å hente av informasjon ut av de originale masterbåndene, og resultatet gjorde all skepsis til skamme. Dette var ikke bare kommersiell gjenbruk av en verdifull katalog, men en musikkhistorisk betydningsfull anledning til å høre klassikere som «Rubber Soul», «Help», «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» og «Abbey Road» som man aldri hadde hørt dem tidligere.

De nye utgavene hadde fabelaktig lydkvalitet, med en dynamikk og et detaljnivå man ikke var i nærheten av på tidligere utgivelser, og ga helt ny innsikt i bandets fantastiske produksjon fra 1963 til 1970.

Men til manges skuffelse glimret vinylen med sitt fravær. Audiofile har trøstet seg med gromutgaven med høyoppløste 24 bits-versjoner utgitt på en grønn, epleformatet USB-pinne, men det blir ikke helt det samme som å få platene man vokste opp med i tolv tommers format med originalt omslagsdesign, presset på tjukk, svart vinyl og innhyllet i den gode lukten av papp, lim og polyvinylklorid.

DET HAR ALDRI vært tvil om at den remastrede katalogen før eller senere ville komme «hjem» til vinylformatet, som etter manges mening er det eneste som kan yte en nyutgivelse pophistorisk og lydmessig rettferdighet.

Og nå kommer de, altså, både som et gedigent bokssett og i mer overkommelige indviduelle utgaver. 

BLANT AUDIOFILE vinylpurister har man håpet at de nye utgavene skulle bli mastret helanalogt for vinyl direkte fra de gamle masterbåndene. Det viser seg at den prosessen av ulike årsaker ble uoverkommelig komplisert, og vinylen produseres derfor fra de digitale masterfilene i 24 bits 192 khz som dannet grunnlaget for utgivelsene i 2009.

Det bør kunne bli mer enn bra nok. Det er nok mange av  de siste årenes beste vinylutgivelser som har vært innom det digitale domenet, uten at det har forringet det analoge sluttresultatet nevneverdig.

I denne omgang er det snakk om stereoutgavene, men det er ingen premie for å gjette riktig på spørsmålet om hvorvidt det også kommer en monoboks. Plateselskapet EMIs nroske avdeling har foreløpig ikke mottatt informasjon om utgivelsen, og kan derfor verken bekrefte nyheten eller opplyse om priser og utgivelsestidspunkt i Norge.

NYUTGIVELSER på vinyl av populærmusikkens klassikere har vist seg å være big business i vår retromane tid. Her er det nok duket for tidenes bestselger i så måte.

Men sjelden har en slik utgivelse hatt større legitimitet. Det er duket for en reise i den analoge tidsmaskinen. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!