Nå kommer det grønne julemonsteret

LOS ANGELES (Dagbladet): Jim Carrey og julefilmen «Grinchen» har etter knappe to uker spilt inn over 1,3 milliarder kroner i USA. Filmen hadde premiere i Norge i går.

Ni julefilmer og én kalkun

Forrige helg, som var Thanksgiving-helg i USA, spilte «Grinchen» - eller «How the Grinch Stole Christmas», som er originaltittelen - inn over 700 millioner kroner. Dermed går det mot ny kinorekord for familiefilmen om det grønne julemonsteret, som for to uker siden åpnet med å spille inn over 500 millioner kroner.

Tøff oppgave

Den høyt betalte og meget visuelle komikeren Jim Carrey er inne i en grønn drakt i filmen. Men selv om vi ikke kan se hans virkelige gummiansikt, er det åpenbart hvem som står bak faktene under all gummien, som Oscar-vinneren Rick Baker står bak. - Å få Jim inn i denne drakta var en utfordring for oss begge. Det tok flere timer hver gang, og gode Jim er en ganske rastløs type, sier Baker til Dagbladet. Jim Carrey kan skrive under på at det å spille inn «Grinchen» var en tøff erfaring. - Det var meget ubehagelig å ha på seg denne drakta, men jeg lærte noen knep av en marinesoldat for å kurere klaustrofobien, har Carrey uttalt etter opplevelsen. Filmen har fått «midt på treet»-kritikker i USA. Mange klager over at den er for lang, men den blir også karakterisert som søt og morsom.

Populær historie

Filmen er basert på Theodore «Dr. Seuss» Geisels klassiske barnefortelling om den grønne, hårete, ufordragelige, ondsinnede skikkelsen som å norsk har fått navnet Grinchen. Historien, som i USA er like kjent som Thorbjørn Egners eventyr for oss nordmenn, har vært populær siden 1957. Grinchen hater den søte juletid, og har bestemt seg for å gi innbyggerne i småbyen Hvemvik sin spesielle «julefeiring». På vei til byen treffer denne merkelige skikkelsen lille Cindy Lou.

Hater jula

Hun lurer på hvorfor han hater jula så sterkt, og hvorfor det er så mange som ikke liker ham. Hennes uskyldige spørsmål setter byen på hodet - i og med at alt Grinchen står for, er bannlyst. De to blir imidlertid gode venner, og sammen forsøker de å finne julas egentlige mening. Filmen hadde premiere i går, både med engelsk og norsk tale.

MENINGEN MED JULA: Den grønne, ondsinnede skikkelsen har fått navnet «Grinchen» på norsk.