Nå kommer «Downton at Sea»

Skaperen av «Downton Abbey» har laget dramaserie om de siste timene på Titanic.

Dramatiske timer: Julian Fellowes miniserie om Titanic blir sendt på NRK på lørdager. Paret tiil høyre er Muriel og John Bately, spilt av Maria Doyle Kennedy og Toby Jones.
Foto: DEEP INDIGO / SIENNA FILMS / MID ATLANTIC FILMS
Dramatiske timer: Julian Fellowes miniserie om Titanic blir sendt på NRK på lørdager. Paret tiil høyre er Muriel og John Bately, spilt av Maria Doyle Kennedy og Toby Jones. Foto: DEEP INDIGO / SIENNA FILMS / MID ATLANTIC FILMSVis mer

(Dagbladet): Natt til søndag 15 april er det hundre år siden skipet «RMS Titanic» dundret inn i et isfjell og gikk ned. Mellom 1 350 og 1 517 mennesker mistet livet i ulykken som er filmatisert en rekke ganger. Sist ut er «Downton Abbey»-skaperen Julian Fellowes, som nå er klar med miniserien «Titanic» på NRK.

- Det er et portrett av skipet, og det er gjort på en måte ingen har gjort tidligere, sa Fellowes i forbindelse med lanseringen av serien.

Titanicfeber Den mest kjente filmatiseringen  er nok James Camerons «Titanic» fra 1997.

Camerons film blir for tiden satt opp i 3D på kinoer verden over, men også Fellowes vil være med på å markere at det er hundre år siden «skipet som selv Gud ikke kunne senke» gikk ned.

«Downton at Sea» - Camerons film er fantastisk, men det er en kjærlighetshistorie med det synkende skipet som bakteppe. Vi har, helt fra starten av, vært bestemt på at vi skal fortelle historien om hele skipet, sa Fellowes til The Daily Mail.

I serien, som allerede har blitt kalt «Drownton Abbey»  og «Downton at Sea», blir man kjent med passasjerer og ansatte på det klassedelte skipet. Fellowes har laget én episode for hver av de tre klassene, og en episode følger tjenerne, offiserene og de andre ansatte.

«Titanorak» Det skal ha kostet tv-selskapet ITV 11 millioner pund å lage serien, og i ITV lover en «hjerteskjærende reise gjennom Titanics siste timer».

I følge avisen The Guardian beskriver Followes seg selv som en «titanorak», en person besatt av «RMS Titanic»-ulykken, og skipet spilte også en rolle i kjempesuksessen «Downton Abbey».

Første episode av den Grammy-vinnende serien starter nemlig med nyheten om at «RMS Titanic» har sunket, og at begge arvingene til den søkkrike Lord Grantham har mistet livet i forliset.

Mosaikk Som i «Downton Abbey», skal også «Titanic» handle om sammenvevde skjebner i et klassedelt samfunn, og Followes sier til The Guardian at han er klar over likhetene.

- Det var fristende å la noen i bakgrunnen si «Kjenner du Patrick Crawlay» (karakter i «Downton Abbey», journ. anm), men jeg visste det ville bli påpekt likheter uten min hjelp, så jeg lot være. Ja - «Titanic» er også en mosaikk av historier, men jeg liker den strukturen, sier Followes til The Guardian.

Glad i skipsfart: Dowton Abbey-skaper Julian Fellowes er en selverklært «titanorak» Foto: AP Photo/Matt Sayles
Glad i skipsfart: Dowton Abbey-skaper Julian Fellowes er en selverklært «titanorak» Foto: AP Photo/Matt Sayles Vis mer