Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer enda en Nordstoga: Ingvild Lilletvedt Nordstoga

Jovisst, hun er gift med Aasmund og har Odd til svoger.

ENDELIG: Ingvild Lilletvedt Nordstoga har syslet med musikk hele livet. I en alder av 40 år er hun klar for sin albumdebut.
 Foto: Anders Grønneberg
ENDELIG: Ingvild Lilletvedt Nordstoga har syslet med musikk hele livet. I en alder av 40 år er hun klar for sin albumdebut. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navnet Nordstoga klinger godt i norsk musikk - nå kommer enda en: Ingvild Lilletvedt Nordstoga.

Bondekone på Vinje For å rydde unna enhver tvil og samtidig slå fast enhver mistanke: Hun er gift med folkemusiker Aasmund Nordstoga og er svigerinnen til den enda mer kjente, Odd Nordstoga.

- Jo, det stemmer det. Jeg bor på familiegården på Vinje, sammen med min mann og tre barn.

I likhet med sin mann, albumdebuterer hun relativt seint. Han var noen og førti da hans første plate kom ut, mens hun er 40 år.

- Livet er skjørt Ingvild Lilletvedt Nordstoga har alltid syslet med musikk, langt mer enn gjennomsnittskvinnen. Hun er i tillegg utdannet musikkterapeut og har bl.a. jobbet ved sykehuset i Bergen. Men likevel ble hun godt voksen før hun albumdebuterer, med «Den Minste Cafeen».

- Dette har presset seg fram, men jeg har ikke vært klar før nå. Er mye sikrere og tryggere enn for 15 år siden, sier hun og legger til:

KAFFEKOS: På sin bittelille favorittkafé i Bergen drømmer Ingvild Lilletvedt Nordstoga seg bort. -Det er mitt fristed, albumet fått tittelen «Den Minste Cafeen», sier hun. Dette er for øvrig en kafé i Oslo. Foto: Anders Grønneberg
KAFFEKOS: På sin bittelille favorittkafé i Bergen drømmer Ingvild Lilletvedt Nordstoga seg bort. -Det er mitt fristed, albumet fått tittelen «Den Minste Cafeen», sier hun. Dette er for øvrig en kafé i Oslo. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

-Jeg måtte lage denne plata. Livet er skjørt og man vet ikke hva morgendagen bringer. Og jeg skal ikke noen gang angre på ting jeg ikke gjorde.

Nordisk visetradisjon Hun beskriver plata som blå og melankolsk, og mange trekker en linje i retning Kari Bremnes. Hun plasserer seg dermed i nordisk visetradisjon, med musikalske innslag av pop, jazz og bossanova - formidlet med piano, bass og trommer.

- Jeg synger om kjærlighet, til by og bygd, mennesker - og formidler historier, de kan være opplevde eller blitt fortalt, sier Ingvild Lilletvedt Nordstoga.

Låta «Kaffikoppen» er allerede å høre på radio, og i løpet av uka kommer «Den Minste Cafeen». Albumet blir gitt ut på plateselskapet til ektemannen, og hun legger ikke skjul på at det er en fordel å ha nære relasjoner med godt innblikk i popbransjen.

Historiske Vinje Platetittelen henspeiler til hennes fristed, en bitteliten kafé ved Fløybanen. Når savnet av byen blir for stor, går turen til Bergen og til henne yndlingskafé.

- Der sitter jeg og drømmer og drikker verdens beste kaffe, sier hun.

Det er mye kulturhistorie knyttet til hjemplassen - både Tarjei Vesaas, Halldis Moren Vesaas og Aasmund Olavsson Vinje er udødelig navn knyttet til Vinje.

- Man får jo et spesielt forhold til disse, spesielt er jeg inspirert av Halldis Moren Vesaas - ikke minst fordi hun er kvinne.

Fant roen på landet Etter at hun traff Aasmund for ti år sida, tok ikke lang tid før hun ble gravid og flyttet fra Bergen til Vilje - og ble gårdskone på odelseiendommen til familien Nordstoga.

Ekteparet livnærer seg av musikk og noen få melkekyr. Hun mener det er viktig å holde liv i Bygde-Norge.

- Det er en rikdom å ha levende landbruk. Forfedrene våre drev gårdsdrift, men for oss er det også idealisme, sier Ingvild Lilletvedt Nordstoga - og forteller at det tok litt tid før hun klarte å finne roen på landet.

EKTEMANN: Aasmund Norstoga.
Foto: Lars Eivind Bones
EKTEMANN: Aasmund Norstoga. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
SVOGER: Odd Nordstoga. Foto: Anders Grønneberg
SVOGER: Odd Nordstoga. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hele Norges coronakart