Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer HBO-filmen scientologene frykter

- Vi har 160 advokater som ser på det.

BESTISER: Tom Cruise er scientologikirkas mest profilerte medlem, mens kompisen David Miscavige er øverste leder. Her er de to fotografert på et scientologiarrangement for noen år siden. Foto: NTB Scanpix
BESTISER: Tom Cruise er scientologikirkas mest profilerte medlem, mens kompisen David Miscavige er øverste leder. Her er de to fotografert på et scientologiarrangement for noen år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den myteomspunnede nyreligiøse bevegelsen scientologi er kjent for å møte offentlig kritikk med søksmål som kan koste mediehus store summer og årevis i retten.

Derfor tar tv-selskapet HBO ingen sjanser når de nå er i ferd med å ferdigstille en dokumentar basert på Pulitzer-vinneren Lawrence Wrights bok «Going Clear» fra i fjor.

- Vi har sikkert 160 advokater som ser på filmen nå, sier HBOs sjef for dokumentarer, Sheila Nevins, til The Hollywood Reporter.

Demonstrasjoner Hun forventer også demonstrasjoner mot filmen. Da HBO lagde en dokumentar om depresjon og psykisk sykdom i 1998, endte det med demonstrerende scientologer. De er hellig overbevist om at såvel medisiner mot depresjon som psykiatri generelt er roten til alt ondt.

- Jeg skjønte ikke hva antidepressiva hadde å gjøre med scientologi før jeg jobbet på den filmen og så alle disse menneskene utenfor bygningen. Jeg trodde det var en fagforeningsprotest. Men det var vår film de protesterte mot. De er så anti-psykatri, anti-medisiner og anti-Freud. Det er virkelig ganske interessant, sier Nevins.

Frykt og ydmykelser Her hjemme har musiker Hans-Erik Dyvik Husby tidligere markert seg med demonstrasjoner utenfor det psykiatriske sykehuset Blakstad i Asker. Dyvik Husby viser til at scientologene har klart det psykiatrien ikke maktet: Å gjøre ham rusfri etter årelang narkoavhengiget.

Boka HBO nå filmatiserer, omfatter imidlertid langt mer alvorlige anklager mot den amerikanske scientologikirka enn at de er uvitenskapelige.

Lawrence Wright hevder toppsjefen David Miscavige styrer menigheten fra sitt tilbaketrukkede bygningskompleks i California-ørkenen. Lederstilen i kirkesamfunnet skal skal ifølge Wright inneholde ydmykelser, innesperring og fysisk avstraffelse.

Medlemmene av den såkalte Sea Org, scientologiens øverste presteskap, skal ifølge boka styres av frykt og leve svært kummerlige liv mens Miscavige selv velter seg i luksus og pleier en perfekt fasade foran kjendis-scientologer som Tom Cruise og John Travolta.

Benekter Kirken skal i flere tilfeller ha drevet bakvaskelse og overvåking av kritiske journalister som avhoppere. Selv benekter scientologikirken alle påstandene, og har lyktes å stanse «Going Clear» fra å bli gitt ut i Storbritannia.

I Norge er bevegelsen marginal, men i Danmark er det et større scientologisamfunn som vanligvis svarer på pressens henvendelser.

Kirkesamfunnet har flere ganger kalt forholdene i boka for uriktige.

- Dersom disse påstandene (om vold og umoralsk oppførsel fra David Miscavige, journ. anm) hadde vært sanne, ville det gjort hele kirkesamfunnet opprørt. Men påstandene i boka er ikke riktige i det hele tatt, skriver kirka i et svar mot «Going Clear» som CNN har valgt å offentliggjøre i sin helhet.

I svarbrevene fra scientologikirka er det tydelig at kirka ikke kjenner seg igjen i noen av påstandene som den kommende HBO-filmen tar opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling