KOMMENTARER

Vant valget i Storbritannia:

Nå kommer hodepinene for Boris

Etter seiersrusen kommer de politiske hodepinene ved «Brexit» til å ramme Boris Johnson.

VALGVINNER: Statsminister Boris Johnson sitter trygt og kan gjennomføre bruddet med EU, men det vanskeligste gjenstår. Foto: NTB Scanpix/ Reuters
VALGVINNER: Statsminister Boris Johnson sitter trygt og kan gjennomføre bruddet med EU, men det vanskeligste gjenstår. Foto: NTB Scanpix/ Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Boris Johnson, som sto i fare for å bli den mest kortvarige statsministeren i britisk historie, har vunnet en knusende seier for det konservative Tory-partiet. Det er partiets beste valg etter 1987, i velmaktsdagene til Margaret Thatcher. Nå sitter Johnson trygt med et reint flertall på 40 medlemmer i Underhuset de neste fem åra.

Jeremy Corbyn og Arbeiderpartiet har lidd et forferdelig nederlag og tapt 59 folkevalgte og 2,5 millioner stemmer i forhold til forrige valg. Den såkalte «røde muren» som historisk har strukket seg ubrutt fra nord i Wales til Yorkshire er revet. De rikes parti har erobret flertallet av velgerne i de historiske arbeiderklasse-kretsene nord i England og Midlands. Corbyn er ferdig som partileder, i stor grad fordi han aldri ville avklare partiets standpunkt til EU, men slett ikke bare derfor.

Storbritannia er et forent kongedømme bare i navnet. I Skottland har Skotsk Nasjonalistparti (SNP), som er for EU og vil ha folkeavstemning om skotsk uavhengighet, nesten gjort reint bord ved å vinne 48 av de 59 valgkretsene. I Nord-Irland er det snakk om et politisk jordskjelv. Der er det flertall for republikanerne, som er for EU og gjenforening med Irland. For første gang er unionistene i mindretall. De føler seg forrådt av Johnson, som har inngått en avtale om skilsmisse med EU som innebærer ei tollgrense mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer