Nå kommer kanskje NRK-skatten

Kulturministeren vil vurdere å flytte NRK inn på skatteseddelen.

NRK-SKATT? Det er et av alternativene kulturministeren nå må vurdere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
NRK-SKATT? Det er et av alternativene kulturministeren nå må vurdere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I framtida kan du måtte finansiere NRK via en egen NRK-skatt.

Til gjengjeld kan lisensen bli avskaffet for godt. 

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har nemlig bedt konsulentselskapet Menon se på alternative måter å finansiere statskanalen på, og en egen NRK-skatt er blant alternativene kulturministeren vil få servert av selskapet neste uke.  

Tidligere i høst ble det klart at NRK må spare 300 millioner etter at regjeringa frøs lisensen for 2015.

Sugerør sparer 100 millioner Å flytte finansieringen av NRK direkte inn i skattesystemet vil spare kringkasteren for store administrative utgifter hver eneste år.

Det å kreve inn lisens er nemlig forbundet med en hel del kostnader - og disse vil NRK kunne droppe dersom finansieringen til kanalen sikres ved et slikt sugerør rett inn i skattekassa. 

Det antas at statskanalen kan spare rundt 100 millioner kroner årlig på en slik ordning. 

- Opplagt Besparelser til tross, kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen er ikke nødvendigvis positiv til å miste lisensen sin:

- Det er ganske opplagt at man kan kutte mye utgifter ved ikke å ha 100 ansatte ved et lisenskontor i Mo i Rana. Det trenger man ikke hjelp fra et konsulentselskap til å skjønne, sier han til Aftenposten.

Eriksen vil ikke legge seg inn i debatten, og sier vurderingen er politisk. Men han minner om en historisk høy oppslutning rundt lisensordningen i Norge:

- Den siste meningsmålingen Gallup gjennomførte, viste at 74 prosent av de spurte er enten svært godt eller godt fornøyd med lisensbetaling. Ingen andre land kan vise til samme grad av tilfredshet, sier han.