Tre nøtter til Askepott

Nå kommer ny «Tre nøtter til Askepott»

Norsk nyinnspilling av julefilmen med Cecilie Mosli som regissør.

ASKEPOTT: Pavel Trávnícek spiller prinsen og Libuse Safrankova spiller Askepott i den tsjekkiske filmen fra 1973. Nå kommer en norsk versjon av historien. Foto: NRK / Buena Vista Home Entertainment
ASKEPOTT: Pavel Trávnícek spiller prinsen og Libuse Safrankova spiller Askepott i den tsjekkiske filmen fra 1973. Nå kommer en norsk versjon av historien. Foto: NRK / Buena Vista Home Entertainment Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny versjon av den ultimate juleklassikeren «Tre nøtter til Askepott» skal lages i Norge, melder iTromsø, som siterer Norsk filminstitutt sine nettsider.

Filmen har ifølge NFI et totalbudsjett på 38 millioner kroner, og har nå fått tildelt sju millioner kroner i støtte.

Den tsjekkiske julefilmen fra 1973 har blitt vist på NRK hver jul siden 1996, og er et fast innslag på julaften for svært mange.

SER DU FORSKJELLEN?: «Tre nøtter til askepott» er modernisert med 7,4 millioner kroner fra EØS-kassa til regjeringen. I år kan du dermed se juleklassikeren i friskere farger og skarpere bilder. Video: EØS-midlene, Utenriksdepartementet Vis mer Vis mer Vis mer

«Mammon»-regissør står bak

Det er regissør Cecilie Mosli, som blant annet står bak NRK-serien «Mammon», som skal regissere den norske nyinnspillingen. Med seg har hun manusforfatter Kamilla Krogsveen og Karsten Fullu, som begge har jobbet med store barne-. og familiefilmer de siste åra.

«Det finnes få eventyrfilmer med kvinnelig og aktiv hovedrolle, og det bør vi gjøre noe med», skriver NFI, og hinter til at nyinnspillingens Askepott vil likne mye på versjonen fra 1973: ei rappkjefta jente som ikke sitter stille mens hun venter på en prins.

Libuse Safránková (65) spilte hovedrollen som Askepott i den tsjekkiske originalen, mot Pavel Travnicek (68) som spilte prinsen. Safránková var bare 19 år da filmen ble spilt inn. Filmen ble en suksess, og begge ble seinere kjente skuespillere i hjemlandet.

Den norske versjonen er spesielt kjent for dubbingen til skuespiller Knut Risan, som har stemmen til alle rollene i filmen. Han døde i 2011, 80 år gammel.

Flere nyinnspillinger

Risan er også kjent fra en norsk juletradisjonsfilm, som kongen i «Reisen til Julestjernen». Denne filmen ble også spilt inn i ny versjon i 2012, da med Anders Baasmo Christiansen i rollen som kongen.

Manusforfatter for den nye Askepott-filmen, Kamilla Krogsveen, skrev også manuset til denne nyinnspillingen.

Det er kommet få detaljer om filmen foreløpig, men den skal ifølge NFI komme på kino.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer