Krenkedebatten - Det Norske Akademis ordbok

Nå kommer ordboka der både «neger» og «indianer» skal være med

Både tabuord og omdiskuterte betegnelser får en plass i Det Norske Akademis ordbok, som slippes denne uka.

NY ORDBOK: Ordboka til Det Norske Akademi kommer til å inneholde både tabuord, nyord og omdiskuterte betegnelser - og gi eksempler på hvordan de er blitt brukt. Men omdiskuterte ord som «neger» og «indianer» skal ha egne markører som viser at det ikke er anbefalt å bruke ordene. FOTO: Svein Nordrum
NY ORDBOK: Ordboka til Det Norske Akademi kommer til å inneholde både tabuord, nyord og omdiskuterte betegnelser - og gi eksempler på hvordan de er blitt brukt. Men omdiskuterte ord som «neger» og «indianer» skal ha egne markører som viser at det ikke er anbefalt å bruke ordene. FOTO: Svein Nordrum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag slipper Det Norske Akademi for Språk og Litteratur et litterært, nasjonalt ordbokverk i storformat - tilsvarende den nynorske «Norsk Ordbok», eller den engelske «Oxford English Dictionary».

NAOB - Det Norske Akademis ordbok er ment å favne hele språket, og vil derfor inneholde både nyord, tabuord og omdiskuterte betegnelser som for eksempel «indianer», «neger», «eskimo» og «tater».

-VIKTIG: - Det er faktisk veldig viktig at disse ordene er med, sier prosjektleder for NAOB, Petter Henriksen, til Dagbladet. Foto: Svein Nordrum
-VIKTIG: - Det er faktisk veldig viktig at disse ordene er med, sier prosjektleder for NAOB, Petter Henriksen, til Dagbladet. Foto: Svein Nordrum Vis mer

- Disse ordene skal absolutt være med. Vi har hørt om ordbøker der man har tenkt å håndtere dette ved å totalt fjerne ordene, men det er vi i redaksjonen altså uenige i, sier prosjektleder for NAOB, Petter Henriksen, til Dagbladet.

- Viktig at de er med

Henriksen har tidligere vært hovedredaktør for Store norske leksikon, som nylig har tatt avgjørelsen om å ta ut «indianer» ut av leksikonet.

- Sånne ord har en tendens til å ikke å bli glemt, men å bli blir brukt uansett. De forsvinner ikke fra språket for det om noen velger å ta dem vekk fra en ordbok, sier han, og legger til:

- Det er faktisk veldig viktig at disse ordene er med. Ordboka er det beste middelet til å motvirke uheldig bruk av slike ord, ved at de tas med og utstyres med varsellampe. Dette kan også hjelpe dem som ikke har norsk som førstespråk. Det er fort gjort ikke å fange opp nyansene i språket, og da er det viktig at en nasjonal ordbok nettopp gir klar beskjed om det, og forteller når ordene ikke bør brukes, og hvorfor de ikke brukes.

Skal merkes

Selv om betegnelsene ikke blir borte fra ordboka, understreker Henriksen at de skal behandles med respekt.

- De skal merkes med ulike markører som sier at betegnelsene for eksempel er foreldet, eller at de oppfattes som nedsettende eller støtende. Jeg tror dette er en gangbar måte å gjøre det på, sier han.

For eksempel skal «indianer» merkes som en betegnelse som kan oppfattes nedsettende, og ordet defineres som «person som tilhører urbefolkningen i Amerika (unntatt den nordligste delen av Nord-Amerika». Samme slags behandling får «eskimoer», som redaktøren forklarer at helst skal hete «inuitter», og «tatere», som helst skal hete «romanifolk».

Blir løpende oppdatert

Prosjektet er finansiert av Kulturdepartementet og en rekke andre stiftelser. Det omfattende verket gis ut på Internett, og består i dag av 230 000 artikler. Dersom ordboka hadde vært gitt ut i bokformat, ville den ha fylt 12 bind. Nettstedet kommer til å bli løpende oppdatert etter hvert som språket utvikler seg.

- Dette er ikke noe enkelt felt. Språket utvikler seg raskt, og ord om vanskelige temaer kan raskt anta en uheldig valør. Vi i redaksjonen følger med etter beste evne, og vi er veldig glade for tips fra publikum om det er nyanser som kan ha gått oss hus forbi, sier Henriksen.

Dette er den første, store nasjonale ordboka av sitt slag for bokmål. Nynorsk fikk sin store ordbok for nynorsk og dialektene i 2015, og nå er det altså bokmål sin tur.

Boka portretterer både bokmål og riksmål fra tidlig 1800-tall og fram til i dag, med betydninger, nyord, ordbruk og uttrykk, for å nevne noe. I tillegg viser NAOB ordets historie, og eksempler på faktisk bruk av ordene i en rekke litterære sitater - alt fra Henrik Wergeland til utdrag fra nåtidas avisartikler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer