Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer storfilmene til Norge

Regjeringa åpner for støtte til utenlandske filmproduksjoner.

KAN BLI GODE TIDEr: Little Steven og kulturminister Thorild Widvey (H) møtes på Losby Gods på TV-drama konvent. Flere amerikanere kan komme til å lage film i Norge framover. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAN BLI GODE TIDEr: Little Steven og kulturminister Thorild Widvey (H) møtes på Losby Gods på TV-drama konvent. Flere amerikanere kan komme til å lage film i Norge framover. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Deler av norsk næringsliv har lenge bedt staten legge til rette for at utenlandske filmproduksjoner lettere kan ta turen til Norge. 

Med storslått natur er landet vårt et yndet sted for mange filmregissører, men prisnivået her til lands skremmer de fleste fra å legge innspillingen hit.

Ideen om en såkalt insentivordning til utenlandske filmproduksjoner har lenge vært diskutert.

«Hobbiten» i Norge? Nå kommer trolig ordningen i løpet av kort tid.

Klassekampen skriver at fra 2016 vil utenlandske filminnspillinger få 20 prosent av utgiftene sine refundert av staten.

- Vi har fått positive signaler om at vi har nådd gjennom med vår argumentasjon om hvorfor en slik ordning er så viktig å få innført, både for norsk filmbransje og for andre næringer som turisme, transport og leverandørindustrien, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for reiseliv og kultur i Hovedorganisasjonen Virke til avisa.

Det var lenge spekulasjoner om at innspillingen av J.R.R. Tolkiens «Hobbiten»-serie kunne bli lagt til Norge. Det ville isåfall betydd millioner av kroner i inntekt til norsk næringsliv i distriktene.

Regissør Peter Jackson falt til slutt ned på å legge innspillingene i New Zealand, samme sted som brorparten av «Ringenes Herre»-filmene ble spilt inn, hvilket har betydd enormt hvor øylandets nærings- og turistliv.

Kulturdepartementet har ingen kommentar til Dagbladet utover at «det jobbes med saken». 

Blandet respons Produsentforeninga, som jobber for å bedre vilkårene til norskspråklig filmproduksjon i Norge, sier de ikke vil stå i veien dersom forslaget blir gjennomført - så lenge det ikke tas penger fra midlene til norsk film for å finansiere godet.

- Vi er positive til dette så lenge det legges under næringsdepartementets utgiftsposter, og dermed flyttes ut av kulturdepartementet, sier Asle Vatn, styreleder i Produsentforeninga.

Årsaken til at Vatn vil ha Monica Mæland til å betale utlendingenes filmgilde, og ikke Thorhild Widvey, er at han frykter det vil gå på bekostning av norskspråklig filmproduksjon. 

- Det er klart vi er bekymret for at man skal finansiere dette ved å kutte andre steder i overføringene til norsk film. Forslaget som det snakkes om legger til rette for at støtten kommer fra næringsdepartementet, og da er vi fornøyd. For at vi skal støtte dette er det helt avgjørende at støtten ikke går på bekostning av annen filmstøtte, sier Vatn til Dagbladet. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling