Nå kommer «The Matrix 4»

Keanu Reeves og Carrie-Anne Moss er tilbake i rollene som Neo og Trinity.

«THE ONE»: I «The Matrix»-filmene spiller Keanu Reeves rollen som Neo, en datahacker som finner ut at at hele livet hans har utspilt seg i en simulert datavirkelighet. Foto: Warner Bros / IMDb
«THE ONE»: I «The Matrix»-filmene spiller Keanu Reeves rollen som Neo, en datahacker som finner ut at at hele livet hans har utspilt seg i en simulert datavirkelighet. Foto: Warner Bros / IMDbVis mer

I 2020 begynner trolig innspillingen av den fjerde filmen i «The Matrix»-sagaen. Dette melder blant annet Variety.

Keanu Reeves og Carrie-Anne Moss er tilbake i rollene som hackerne Neo og Trinity, og i registolen sitter Lana Wachowski, som regisserte originalen sammen med søsteren Lilly Wachowski.

- Mange av ideene om virkeligheten som Lilly og jeg utforsket for 20 år siden, er enda mer relevante i dag. Jeg er veldig glad for å ha disse karakterene tilbake i livet mitt, og takknemlig for muligheten til å jobbe med de briljante vennene mine, sier regissøren i en uttalelse gjengitt av The Guardian.

Datasimulert virkelighet

Det er 20 år siden Reeves første gang dukket unna kuleregn i den første «Matrix»-filmen. Filmen følger hackeren Neo, som får vite at det han tror har vært livet hans, egentlig bare har utspilt seg i en datasimulering.

REGISSØR: Lana Wachowski står bak regi og manus i den nye «Matrix»-filmen. Foto: NTB Scanpix
REGISSØR: Lana Wachowski står bak regi og manus i den nye «Matrix»-filmen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I virkeligheten ligger han komatøs i en mekanisk livmor sammen med brorparten av menneskeheten, som har blitt omgjort til levende batterier av ondsinnede datamaskiner etter en blodig krig. Snart finner Neo ut at han spiller en helt spesiell rolle i kampen om menneskehetens skjebne.

Filmen avfødte oppfølgerne «The Matrix: Reloaded» og «The Matrix: Revolutions», begge med premiere i 2003, samt tre dataspill, alle i regi av Wachowski-søstrene (tidligere kjent som «Wachowski-brødrene», før de begge kom ut som transkjønnede).

Samme år kom også den frittstående animasjons-antologien «Animatrix», som består av sju kortfilmer med ulike regissører. En dokumentar om innspillingen av den første filmen, kalt «The Matrix: Revisited», kom ut i 2001.

Lite er kjent om den nye filmens handling. Det er også uvisst om Laurence Fishburne kommer til å gjenta rollen som Morpheus, som var en sentral karakter i de tre foregående filmene. Det er også uvisst hva tittelen blir.

- Visjonær

Det var Toby Emmerich i Warner Bros. Picture Group som annonserte nyheten tirsdag.

- Vi kunne ikke vært mer begeistret for å reise tilbake inn i The Matrix med Lana. Hun er en ekte visjonær, en enestående, original og kreativ filmskaper, og det gleder oss at hun skriver, regisserer og produserer dette nye kapittelet i Matrix-universet, sier han i en uttalelse gjengitt av Variety.

Ifølge nettstedet har den originale trilogien tjent inn mer enn 14 milliarder kroner internasjonalt.

Rykter om en fjerde film har versert i årevis, men uenigheter knyttet til produksjonsrettigheter har flere ganger utsatt innspillingen.

Reeves var sist å se på kino i den tredje filmen i action-serien om leiemorderen «John Wick», og er aktuell med både animasjonsfilmen «Toy Story 4» og den kommende komedien «Bill & Ted Face the Music».

Carrie-Anne Moss har nylig spilt i den norske krimserien «Wisting», basert på Jørn Lier Horsts romaner.

Den nye filmens manus er ført i pennen av Lana Wachowski, sammen med science fiction-forfatterne Aleksandar Hemon og David Mitchell.