«Nå lever jeg et rolig liv»

STOCKHOLM (Dagbladet): Oasis-sanger Liam Gallagher (29) skal ha slått til musikkjournalisten Andres Lokko i fylla på nachspielet etter gruppas konsert onsdag, ifølge den svenske avisa Expressen.

Les anmeldelsen av CDen:

...og Oasis var ikke død

Tidligere på dagen sa han til Dagbladet:

- Jeg drikker ikke så mye og tar ikke så mye dop som jeg gjorde.

Episoden skjedde på det trendy utestedet Sturecompagniet i Stockholm natt til torsdag. Tidligere på kvelden leverte Oasis en meget god konsert på intime Cirkus i Stockholm, og etterpå var det tid for feiring. Det endte med bråk.

Bakgrunnen for slagsmålet, som skjedde på et nachspiel i regi av plateselskapet Sony Music, skal ha vært at en tydelig beruset Gallagher oppførte seg dårlig mot kjæresten til den anerkjente svenske musikkritikeren Andres Lokko, som også er en av hjernene bak den populære komikergruppa Killinggänget.

Da Lokko sa fra til Gallagher hva han mente om oppførselen, langet Oasis-sangeren ut «minst to reale ørefiker», ifølge Expressen. Oasis-bassist Andy Bell, en venn av Lokko, måtte gå imellom og stoppe bråket.

Lokko har i etterkant forsøkt å dysse ned episoden.

- Mindre dop

Tidligere på dagen var det en helt annen tone fra Liam Gallagher, som greide seg brukbart i sitt forsøk på å rive ned sitt image som lurvete, inartikulert rølpefyr.

Under intervjuet med Dagbladet banner han mindre enn man skulle forvente. Han skryter oppskriftsmessig av seg selv og bandet sitt, men det har sneket seg inn ydmyke undertoner. Han virker avslappet og snakker overraskende reflektert.

- Jeg drikker ikke så mye og tar ikke så mye dop som jeg gjorde. Jeg er mer optimistisk enn jeg pleide å være. Jeg lever et veldig rolig liv nå.

- Hva mener du med «rolig liv»?

- Det betyr å ikke være oppe til seks om morgenen, snorte kokain og prøve å forandre fargen på himmelen. Går og legger meg til fornuftige tider. Jeg står opp klokka seks om morgenen og går tur i gatene klokka sju. Det er et godt liv, mann!

- Tar du fortsatt dop?

- Ikke så mye. Jeg gjør det når jeg vil, og når jeg ikke vil, lar jeg være. Jeg har aldri vært avhengig av noe som helst.

Skandaler

Episoden i Stockholm føyer seg inn i rekka av Gallagher-brødrenes skandalehistorier. Gjennom sine glansdager på siste halvdel av nittitallet satte de sin ære i å levere varene som konfliktorienterte, konfrontasjonssøkende, kokainsniffende og storkjeftede kakser med skyhøy drinkeføring og celeber omgangskrets.

- Pressen kommer til oss fordi vi er spennende og viktige. Alle andre britiske band er noen jævla sveklinger, de har ikke baller i det hele tatt, konkluderer han overfor Dagbladet.

- Du hånet Travis og Coldplay i et intervju med musikkbladet Q nylig, og sa de var opptatt av å være hyggelige fordi det var bra for karrieren?

- Nei, det gjorde jeg ikke. De er kompisene mine. Det var den jævla journalisten som prøvde å starte noe. Som alltid. Jeg kjenner Fran (Healy, frontfigur i Travis - journ.komm.) godt, og ser ham ofte. Jeg liker Travis. De er et flott band. Coldplay også.

- Så hva sa du egentlig?

- Det jeg sa, var at det gjennomsnittlige britiske bandet er for opptatt av karrieren sin. Mange tar mer dop enn oss, men de skjuler det. De kan ikke bli observert når de tar dop, fordi platesalget deres går ned!

- Så det var dop som gjorde at dere etter hvert solgte færre plater også?

- De platene var vel ikke gode nok, da! Folk kan kanskje ha tenkt at vi ble altfor svære i kjeften eller noe. Fuck them. Det var ikke dop som solgte plater for oss, men det var ikke dop som drepte salget heller.

Rehabilitert

Nå er Oasis altså tilbake i mer eller mindre rehabilitert og renovert stand, som om de har fjernet pulverrestene fra speilet og møtt seg selv i det isteden. Albumet «Heathen Chemistry» vitner om et band som prøver å finne igjen sine grunnleggende rockverdier. Men Gallagher junior går ikke med på at «Heathen Chemistry» er en slags comebackplate.

- Det er greit for oss hvis folk tror det. Men vi trenger ikke å gjøre comeback. Vi har alltid vært her, mener han.

Uansett: Et sted på veien mistet arbeiderklassebrødrene fotfestet totalt, både kunstnerisk - i den grad bandets øsende og seige pubrock kan kalles kunst - og personlig. Noel og Liam fikk barn og skilte seg omtrent samtidig - Noel fra Meg Matthews, Liam fra kjendisskuespilleren Patsy Kensit.

Da Noel forlot Oasis midt i europaturneen i 2000 - de spilte uten ham på Quartfestivalen - var det få som levnet gruppa noen framtid. «På vei mot det sikre stup før året er omme,» skrev Dagbladets Håkon Moslet i sin anmeldelse av Quart-konserten.

- Ikke størst

- Vi måtte alle ta ansvar for å holde bandet på beina. Jeg holdt på å bli skilt fra kona, og jeg tenkte: «Jeg gidder ikke å dra hjem og få masse dritt fra henne og masse dritt fra pressen. Jeg holder meg på veien sammen med fansen.» Og det gjorde jeg. Siden dro jeg hjem og skilte meg fra kona.

- Kan Oasis i det hele tatt eksistere uten begge dere to?

- Jeg tror ikke det, og jeg synes ikke det skal det heller.

- Føler dere fortsatt at dere er verdens største band?

- Nei. Vi er ett av dem. Vi er ikke størst, men best.

- Hvem er størst?

- U2. Men de er ikke best.

- Hvorfor er dere best nå da?

- Fordi vi spiller best. Jeg er den beste sangeren, og det hjelper et band å ha verdens beste sanger. Noel har de beste låtene, og det er det. Og vi ser mye bedre ut enn noen andre band. Jeg kan gå på scenen før hvilket som helst fucking band, gammelt eller nytt, og jeg vil skremme livet av dem. Så bra er vi.

- Hvor lenge vil Oasis vare?

- Så lenge vi lager musikk. Dette er den beste turneen jeg har gjort på veldig lenge. Jeg kan være i Oasis til jeg dør.

- Du fyller 30 år neste år...

- 30 år er jævlig ungt. 30 er klokskap, det er da du begynner å finne ut av ting. Når du er 20, er du gal. Og det har jeg vært veldig god på.

LIAM: Neste år fyller Liam Gallagher 30 år. - Når du er 20, er du gal. Og det har jeg vært veldig god på, sier Oasis-vokalisten til Dagbladet.