Nå lyver ikke Jeppe mer

I alle fall ikke på TV-nyhetene i Danmarks Radio. Se Irak-reportasjen som felte den danske krigsreporteren.

(Dagbladet.no): For fire uker siden fikk den danske tv-kjendisen og krigsreporteren Jeppe Nybroe tre måneders ufrivillig permisjon og skjermnekt av sin arbeidsgiver Danmarks Radio for å ha manipulert en reportasje om danske soldater i Irak-krigen.

Han rakk aldri å komme på skjermen for den statskanalen.

I går ble ble den profilerte reporteren og ankermannen i den danske Dagsrevyen tatt med buksene nede igjen  for gamle tv-synder.

I dag ble Danmarks Radio og Jeppe Nybroe enige om at han slutter på dagen. Her ser du tv-reportasjen som startet rabalderet.

- Kan ikke fortsette

Troverdighet er helt avgjørende for en nyhets- og medievirksomhet som Danmarks Radio. Samarbeidet med Jeppe Nybroe kan ikke fortsette, og det er han enig i, skriver DRs nyhetssjef Ulrik Haagerup i en pressemelding i dag.

Og programlederen selv ber om fred fra sine pressekolleger.

– Jeg er meget lei for hele situasjonen. Jeg har ikke noe mer å si på nåværende tidspunkt.

Det var et innslag fra 29. juli i år som ga tv-kjendisen det første banesåret. Fra en panservogn med dansk flagg fortalte reporteren at «noen av de aller siste danske soldater nå ruller ut av Irak i ly av nattemørket.»

Motsatt historie

TV-reporteren hadde brukt bilder av danske på vei inn i Irak til å fortelle den motsatte historien.

Reportasjen som felte reporteren i dag, gikk på lufta i Danmarks Radio i utenriksmagasinet Horisont allerede 16. januar i fjor. I dramatiske vendinger rapporterte Jeppe Nybroe om tre bomber som gikk av etter hverandre mens han pratet i kameraet.

En bombe ble tre

Danmarks største avis Jyllands-Posten begynte å sjekke de tre smellene, som hørtes identiske ut selv om de kom på ulike tidspunkter av reportasjen. Avisa engasjerte et lydlaboratorium, som konkluderer med at lydklippene er «helt identiske» og at reporteren har kopiert lyden av smell til to andre «passende» tidspunkter i reportasjen. Da kastet tv-kjendisen kortene.

STAND UP FRA KRIGEN: : Dramatikken som Danmark Radios kjente krigsreporter og nyhetsanker Jeppe Nybroe formidlet fra Irak hadde feil fortegn: de danske soldatene var ikke på vei hjem, men inn i Irak.