KOMMENTARER

Nå må Boris «gjenoppbygge alt»

Klokkene ringer for britene ved midnatt, et langt fornuftsekteskap er over og framtida er i det blå, skriver Einar Hagvaag.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter et 47 år langt fornuftsekteskap med Europa, med stadige opp- og nedturer, høylytte krangler og forsoninger, og etter tre og et halvt år med opprivende forhandlinger om skilsmisse forlater Storbritannia EU ved midnatt mellom fredag og lørdag, eller altså klokka 23 fredag i øyriket. Men ingenting vil endre seg før årsskiftet.

Dersom noen synes forhandlingene om skilsmisse, med stadige utsettelser, var vanskelige, er det nå i forhandlingene om det framtidige forholdet de virkelig vanskelige spørsmålene kommer på bordet. Og tida fram til 31. desember 2020 er forferdelig knapp. Sånne forhandlinger tar gjerne fem til sju år, har den ene EU-lederen etter den andre advart. Det forklarte også den nye presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, da hun møtte den britiske statsministeren, Boris Johnson, i London 8. januar. Britene må «gjenoppbygge alt» i sitt forhold til EU, uttalte EUs forhandlingsleder, Michel Barnier, denne uka.

Storbritannia kaster loss fra trygg havn i EU og skal seile ut i den store verden, med en kaptein som går inn i historien som den statsministeren som er dømt i Høyesterett for å ha misbrukt dronninga. Men de store og luftige vyene om å få til en omfattende og strålende avtale om framtida med EU, tones nå ned av Johnson og hans statsråder. Ettersom det er så godt som umulig å få til en omfattende avtale i løpet av overgangstida, antyder britene å ta det steg for steg med delavtaler på felt etter felt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer