Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den største etter Munch er fortsatt bortgjemt et eller annet sted:

Nå må dere på banen, Frihetens søstre aka Erna, Trine og Siv

Arne Ekeland (1908- 1994) burde bli prioritert - i år er det 110 år siden den store kunstneren ble født på Bøn

EKELAND PÅ HENIE ONSTAD: Arne Ekeland likte virkelig ikke å bli avfotografert, men som ung frilanser i lokalavisen våget vi oss frampå ved et par tilfeller som her under en stor mønstring ute på Henie Onstad. Foto: Tom Stalsberg
EKELAND PÅ HENIE ONSTAD: Arne Ekeland likte virkelig ikke å bli avfotografert, men som ung frilanser i lokalavisen våget vi oss frampå ved et par tilfeller som her under en stor mønstring ute på Henie Onstad. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abborfiske i et annet solsystem og varig fred i Midtøsten virker langt mer realistisk. Mer realistisk enn hva? Jo, nå skal du høre. I den bygda jeg er født og oppvokst hadde vi en kunstner som het Arne Ekeland. Han ble født på Bøn i 1908 og døde et penselstrøk unna i 1994. Ekeland er den største etter Munch. Nei, dette er det ikke denne skribent som mener, men kunstner Håkon Bleken. Nevnt før, men pytt.

Sakene er at igjen er det blusset opp, prisverdig nok, et forslag om å få til et permanent museum på Eidsvoll, helst i den gamle kraftstasjonen Mago B, med Ekelands politiske og monumentale og tidløse malerier. Nå er det den lokale SV-politikeren, ved navn Torstein Owe, som har tatt til orde for at Ekeland må bli vist fram for samtid og ikke minst, framtid. Owe er ikke førstemann til å brenne for vår egen Arne. I vår eminente lokalavis, Eidsvoll Ullensaker Blad, sier tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Sonja Sjøli, at dette er et «godt initiativ som mangler realisme». Sjøl vet dessverre hva hun snakker om ettersom hun var en god pådriver i 2003 for å få til et Ekeland-museum.

Sjøli sier til EUB at stemningen på Tinget i en periode var god for å få dette til, men at det hele rant ut i sanden blant annet da Trond Giske ble kulturminister. Vi ber igjen på våre gamle knær om at igjen saken løftes opp på det aller høyeste kulturhold i Norge, på bordet til kulturminister Skei Grande. Og, nå skal vi virkelig slikke henne og regjeringen oppetter ryggen: Trine, du og Erna og Siv, dere er jo Frihetens Søstre. Kan ikke dere se på dette og finne mange penger. Snakke med barnebarnet til Ekeland, Stiftelsen til Fremme for Ekelands kunst og eier av Mago B, Haaken Eric Mathiesen, for å sikre at det norske folkesjela får Ekeland. Den store kunstneren fra Bøn hvis tredjeutkast av Frihetens søstre ble hengt opp på Tinget i 1991. Kom igjen da, Skei Grande! Ja, Ekeland var en svoren Moskva-kommunist, men dere kan vel i onde dager som dette vise et visst storsinn og ikke bruke dette mot ham. Nok en gang slik hans samtid gjorde da Haakon Lie var kunstanmelder for Arbeiderpartiet.

PS: I år er det 110 år siden Ekeland ble født. Unik mulighet til å pønske ut en god plan som sikrer penger til et fast museum og for drift i minst 50 år. Vi kan også nevne at det straks er klar en bok om Ekland og Eidsvoll, skrevet av tidligere journalist i Romerikes Blad, Rune Westengen (en nær og god venn), utgiver er Eidsvoll Historielag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!