DEBATT

Coronaviruset:

Nå må fangene få Skype!

Redusert bemanning i norske fengsler gjør vondt verre for allerede isolerte norske fanger.

I FENGSEL: - Vi utenfor murene kan oppleve karantene belastende selv med tilgang på all verdens bøker og TV-serier, samt telefon og sosiale medier. Dette er noe fangene bare kan drømme om, skriver innsenderen. Her fra Bredtveit. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
I FENGSEL: - Vi utenfor murene kan oppleve karantene belastende selv med tilgang på all verdens bøker og TV-serier, samt telefon og sosiale medier. Dette er noe fangene bare kan drømme om, skriver innsenderen. Her fra Bredtveit. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norske myndigheter har over flere år fått internasjonal kritikk for bruken av isolasjon i fengsler, som følge av lav bemanning. Norske fanger skal ifølge norsk lov kunne delta i sosialt fellesskap med andre fanger.

Fanger kan isoleres hvis de er til fare for seg selv eller andre, men altfor ofte isoleres de på grunn av manglende ressurser. Isolasjon ved underbemanning i fengslene er et eksempel på det. Dette er ikke en rettsstat verdig.

Den europeiske torturforebyggingskomiteen har anbefalt at fangene bør få tilbringe minimum åtte timer utenfor cella hver dag, til å drive med aktiviteter som arbeidstrening og utdanning. Forekomsten av isolasjon er likevel omfattende. Til Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) sier norske fanger at de blir låst inn på cella kl. 16.30 i helgene og ikke slipper ut igjen før kl. 10.15 på formiddagen.

For å sette det i perspektiv: Den siste tiden har Mental Helse opplevd en enorm økning i antall henvendelser fra folk i karantene. Psykologer sier det er viktig å holde seg i aktivitet fysisk og mentalt, og ha kontakt med andre mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer