DEBATT

Coronaviruset:

Nå må fangene få Skype!

Redusert bemanning i norske fengsler gjør vondt verre for allerede isolerte norske fanger.

I FENGSEL: - Vi utenfor murene kan oppleve karantene belastende selv med tilgang på all verdens bøker og TV-serier, samt telefon og sosiale medier. Dette er noe fangene bare kan drømme om, skriver innsenderen. Her fra Bredtveit. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
I FENGSEL: - Vi utenfor murene kan oppleve karantene belastende selv med tilgang på all verdens bøker og TV-serier, samt telefon og sosiale medier. Dette er noe fangene bare kan drømme om, skriver innsenderen. Her fra Bredtveit. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt242 -3
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+619.7K
døde 3 000 000 +11.6K
Se mer

Norske myndigheter har over flere år fått internasjonal kritikk for bruken av isolasjon i fengsler, som følge av lav bemanning. Norske fanger skal ifølge norsk lov kunne delta i sosialt fellesskap med andre fanger.

Veronika Wiese, fagrådgiver i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK).
Veronika Wiese, fagrådgiver i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK). Vis mer

Fanger kan isoleres hvis de er til fare for seg selv eller andre, men altfor ofte isoleres de på grunn av manglende ressurser. Isolasjon ved underbemanning i fengslene er et eksempel på det. Dette er ikke en rettsstat verdig.

Den europeiske torturforebyggingskomiteen har anbefalt at fangene bør få tilbringe minimum åtte timer utenfor cella hver dag, til å drive med aktiviteter som arbeidstrening og utdanning. Forekomsten av isolasjon er likevel omfattende. Til Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) sier norske fanger at de blir låst inn på cella kl. 16.30 i helgene og ikke slipper ut igjen før kl. 10.15 på formiddagen.

For å sette det i perspektiv: Den siste tiden har Mental Helse opplevd en enorm økning i antall henvendelser fra folk i karantene. Psykologer sier det er viktig å holde seg i aktivitet fysisk og mentalt, og ha kontakt med andre mennesker.

Vi utenfor murene kan oppleve karantene belastende selv med tilgang på all verdens bøker og TV-serier, samt telefon og sosiale medier. Dette er noe fangene bare kan drømme om. I tillegg er fanger særlig utsatt for alvorlig skade som følge av isolasjon, sammenlignet med befolkningen for øvrig, ettersom flertallet av fanger har psykiske helseplager fra tidligere.

På grunn av coronapandemien settes nå den allerede syltynne bemanningen i karantene, som kan resultere i at isolasjonen blant norske fanger øker. Dette bør vi unngå dersom vi mener alvor når vi sier at straff skal virke individual- og allmennpreventivt.

Nå er det viktigere enn noensinne at fangene sikres muligheter til å kommunisere med hverandre og omverdenen. Bemanningsproblemer kan ikke rettferdiggjøre soningsforhold som innskrenker fangenes menneskerettigheter. Fangene må sikres kompenserende tiltak i alle fengsler for sosialt fellesskap, som økt tilgang til Skype og telefonsamtaler.

I tillegg bør økt bruk av hjemmesoning og elektronisk fotlenke vurderes. Coronapandemien gjør at vi alle må strekke oss litt lenger for å få ting til å fungere, men i fengslene er strikken allerede strukket for langt.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer