Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Nå må jeg begynne å se mer på TV

Per Edgar Kokkvold blir første upolitiske leder av Kringkastingsrådet på over 20 år.

TAR OVER KRINGKASTINGSRÅDET: Per Edgar Kokkvold er av regjeringen utnevnt som ny leder av Kringkastingsrådet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAR OVER KRINGKASTINGSRÅDET: Per Edgar Kokkvold er av regjeringen utnevnt som ny leder av Kringkastingsrådet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, blir ny leder av Kringkastingsrådet. Det er regjeringen som har utnevnt Kokkvold til jobben, og han blir dermed den første upolitiske leder av Kringkastingsrådet på over 20 år.

En upolitisk leder Kulturdepartementets valg av Kokkvold som leder av Kringkastingsrådet markerer et brudd med en årelang tradisjon: At leder og nestleder i rådet har politisk bakgrunn.

- Jeg ble overrasket da kulturministeren ringte meg og spurte om jeg ville bli leder for rådet, og måtte ha en dag på å tenke over om jeg skulle takke ja, sier Kokkvold.

Dagen etter snakket han med statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, og fikk en nærmere begrunnelse for hvorfor departementet ville ha Kokkvold som leder.

- De har for første gang på lenge gått etter noen med en faglig bakgrunn, og ikke etter politisk bakgrunn. Jeg fikk også vite hvilke andre medlemmer departementet ville oppnevne og det var viktig for meg at jeg fikk med meg et såpass godt lag, forteller Kokkvold.

Her er medlemmene regjeringen har utnevnt i dag:

Leder: Per Edgar Kokkvold (ny)
Nestleder: Kjersti Thorbjørnrud (gjennoppnevnt)
Medlem: Frank Rossavik (gjennoppnevnt)
Medlem: Beate Bø Nilsen (gjenoppnevnt)
Medlem: Hallvard Moe (ny)
Medlem: Elin Ørjasæter (ny)

I tillegg er tidligere stortingsrepresentent for Høyre, Henning Warloe oppnevnt som vara. Det samme er journalist og tidligere assistenttrener for den norske herrelandslaget i fotball, Ola By Rise.

Faglighet foran politisk bakgrunn I en pressemelding fra kulturdepartemnetet sier kulturminister Torhild Widvey at departemnetet har lagt stor vekt på at medlemmene har stor samfunns- og mediakompetansje.

- Vi går også bort fra prinsippet om å oppnevne en leder som hører til et politisk parti, og legger vekt på kompetanse på mediefeltet når vi utnevner Per Edgar Kokkvold som leder. Han vil bidra til å vitalisere diskusjonene i Kringkastingsrådet sammen med resten av medlemmene. Kokkvold har gjennom sin tid som mangeårig leder av Norsk Presseforbund vært en markant røyst i ordskiftet om presseetikk, sier kulturminister Thorhild Widvey.

- Må se mer på TV Kulturrådet er like gammelt som NRK, og fylte 80 år i desember i fjor. I rådets spede begynnelse hadde de ansvaret for ett radioprogram, mens de i dag må følge med på et titalls radiokanaler, tre TV-kanaler og nrk.no.

- Etter 25 år i presse-Norge har jeg ganske god oversikt over hva som rører seg i aviser, på radio og spesielt på nett. Men jeg velger ofte en god bok foran å skru på TV-en, forteller den nyutnevnte lederen, som sier det blir med TV-titting framover.  

Etikkverstingen NRK I løpet av de tre siste årene er NRK felt 24 ganger av PFU. Det er flere enn de fire andre store mediehusene Aftenposten, VG, Dagbladet og TV2 til sammen (i alt 19 brudd). Per Edgar Kokkvold er klar på at rådet på ingen måte skal utfordre redaktøren for NRKs innhold, Thor Gjermund Eriksen, men at de gjennom gode drøftinger ønsker å påvirke journalistikken og etikken i Norges største mediehus.

- Det er ingen tvil om at NRK har vært en etikkversting de siste årene, med romkvinnesaken som det verste eksempelet. Men de vi må huske på er at NRK har blitt mye bedre på etikken etter romkvinnesaken, så jeg kommer til å passe på at rådet også drøfter og følger med på at pendelen ikke svinger for langt til den andre siden, og at NRK blir for tamme og for snille i sin journalistikk, sier Kokkvold.  

Lang erfaring Kokkvold gikk av som generalsekretær i Norsk Presseforbund i fjor, etter 17 år i jobben. Han har i løpet av sin tid i Norsk Presseforbund markert seg i flere saker, og spesielt da han gikk ut og støttet karikaturtegningene til Knut Westergaard som ble trykket av Jyllands Posten i 2010.

INN I K-RÅDET: Forlegger og samfunnsdebattant Elin Ørjasæter er oppnevnt som medlem i Kringkastingsrådet. FOTO: Agnete Brun / Dagbladet
INN I K-RÅDET: Forlegger og samfunnsdebattant Elin Ørjasæter er oppnevnt som medlem i Kringkastingsrådet. FOTO: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Kokkvold understreker at rådet ikke skal drive sensur av NRKs sendinger.

- Vi skal være forsiktige med å vurdere innholdet opp mot alle mulige samfunnsnormer. Det vi derimot skal gjøre er å påse at NRK driver kritisk journalistikk, og at de formidler nyheter til det norske folk, avslutter Kokkvold.

Tidligere i høst oppnevnte Stortinget følgende medlemmer:
Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), Mette Gundersen (Ap) (gjenvalg), Afshan Rafiq (H) (gjenvalg), Marvin Wiseth (H), Finn Egil Holm (Fr.p.), May-Helen Molvær Grimstad (Kr.f.) (gjenvalg), Erlend Grimstad (Sp), Olemic Thommessen (H), som er leder for Samisk programråd.

HAR GÅTT FOR FAGLIGHET: Kulturminister Torhild Widvey har i dag oppnevnt regjeringens medlemmer av kringkastingsrådet. Foto: Fotoweb
HAR GÅTT FOR FAGLIGHET: Kulturminister Torhild Widvey har i dag oppnevnt regjeringens medlemmer av kringkastingsrådet. Foto: Fotoweb Vis mer
Hele Norges coronakart