Hovedleder

Nå må kongehuset endelig lytte til Stortinget

Noen ganger må vi elske parlamentarismen.

MÅ LYTTE: Kongefamilien.
MÅ LYTTE: Kongefamilien.Vis mer
Meninger

Noen ganger må vi elske parlamentarismen. I en rekke artikler har Dagbladet vist hvordan kongehuset siden 2002 har brukt pengene de får fra staten i strid med Stortingets vedtak. De har brukt penger på seg selv, som skulle gå til å drive hoffet og de statlige eiendommene.

Det har skjedd ved at Kong Harald og kronprins Haakon over flere år har latt hoffet dekke millioner av kroner til vedlikehold, drift og vaktmestere på sine sju private eiendommer. Pengebruken utløste sterk kritikk både fra faglig ekspertise i økonomi, jus og statsvitenskap og politikere på Stortinget.

Slottet har møtt kritikken med taushet. De har vist til at de forholder seg til kommunal- og moderniseringsdepartementet, som har ansvaret for oppfølging av de statlige bevilgningene til kongehuset. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har vært en lydig støttespiller for slottet. I statsbudsjettet for neste år foreslo han å i stor grad viske ut skillet mellom bruk av penger til offentlig og privat bruk, ved at hoffet skulle kunne dekke drift og mindre vedlikehold av de private eiendommene.

Dette har nå kontroll- konstitusjonskomiteen på Stortinget enstemmig avvist, inkludert medlemmer av Sanners eget parti og fra regjeringspartner Frp. Og de gjør det grundig. Komiteen viser til Slottsutvalget, som ble opprettet for å rydde i pengestrømmene hos de kongelige, og la grunnlaget for reglene fra 2002 som skiller mellom den private og offentlige pengebruken. Komiteen gir kritikerne og den faglige ekspertisen rett i deres forståelse av både utvalgets konklusjon og vedtakene som er gjort i Stortinget siden 2002. Slottets forsøk på å skape uklarhet og vise til «misforståelser», blir dermed kontant tilbakevist.

Komiteen går enda lenger. De ber i tillegg kongehuset om så langt som mulig utvise åpenhet i tråd med offentlighetsloven, selv om de understreker at slottet ikke er omfattet av loven.

Sanner og slottet har selvsagt ikke noe annet valg enn å følge Stortingets vedtak. Nå må de sette seg ned og drøfte hvordan dette skal skje i praksis. Dersom slottet og departementet sleper beina etter seg i oppfølgingen, og svarer på kravet om åpenhet ved bare å sette døra såvidt på gløtt, må Stortinget reagere. Slottet har fått en mulighet til å rydde selv. Dersom de ikke gjør det må våre folkevalgte vurdere et nytt slottsutvalg for å hjelpe de kongelige med å trekke grensene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.