Kulturminister Linda Hofstad Helleland innkalt til Stortingets spørretime

- Nå må kulturministeren komme med en beklagelse

AP-politiker kaller Linda Hofstad Helleland (H) inn til Stortingets spørretime

KALLES INN: Da kulturminister Hofstad Helleland lille julaften skrev på Facebook at elevene ved Nylund skole ikke fikk synge «Deilig er jorden», ble det rabalder. Nå må hun svare for seg. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
KALLES INN: Da kulturminister Hofstad Helleland lille julaften skrev på Facebook at elevene ved Nylund skole ikke fikk synge «Deilig er jorden», ble det rabalder. Nå må hun svare for seg. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det var lille julaften kulturminister Linda Helleland kom med beskyldninger mot Nylund skole i Stavanger.

- Nå forventer jeg at hun rydder opp og kommer med en beklagelse til skolens lærere, elever og foreldre, sier APs stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg, og har innkalt kulturministeren til Stortingets spørretime førstkommende onsdag.

På sin offisielle Facebookside la kulturministeren ut en lang melding der hun skrev om viktigheten av å bevare den norske kulturen.

«Så derfor forundrer det meg og gjør meg litt trist, når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge Deilig er Jorden i redsel for å såre noen. For der ga rektor beskjed om at det kun skal nynnes til sangen. Jeg tror skolen skal være glad for at Nytt på Nytt har tatt Juleferie. For dette er bare komisk. At rektor snudde i tolvte time var klokt.»

En misforståelse

- Hun bygger påstanden sin på en misforståelse som skolen hadde rettet opp allerede en uke før hun la ut meldingen. Alle kan gjøre feil, men det må også rettes opp, sier Torstein Tvedt Solberg.

KALLER INN:Torstein Tvedt Solberg (AP) mener kulturministeren har ventet altfor lenge med å beklage et Facebookinnlegg om Nylund skole. Foto: Arbeiderpartiet
KALLER INN:Torstein Tvedt Solberg (AP) mener kulturministeren har ventet altfor lenge med å beklage et Facebookinnlegg om Nylund skole. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer

Det var ikke sånn at elevene ved skolen ikke fikk lov til å synge «Deilig er jorden», de skulle nynne sangen av kunstneriske årsaker.

- Her var det altså lagt opp et kunstnerisk opplegg for barna. Og er det ikke sånn at Hofstad Helleland også er kulturminister for landets musikklærere? Mener hun da det er feil å drive med kunstnerisk arbeid på skolen? Spør Tvedt Solberg.

Alvorlig

Han kommer selv fra Stavanger og Nylund skole er hans tidligere barneskole.

- Da jeg var hjemme i jula, var dette et hett diskusjonstema. Det er ikke hver dag en barneskole blir midtpunktet i den nasjonale debatten. Det folk ønsker seg, er en forklaring og en beklagelse.

Ved å innkalle kulturministeren til spørretimen, regner Tvedt Solberg med at hun som forsvarlig statsråd retter opp feilen, og gir honnør til skolen.

- Klarer hun ikke dette, vil jeg si det er ganske alvorlig, sier Torstein Tvedt Solberg.

Ser fram til å svare

Linda Hofstad Helleland ønsker ikke å la seg intervjue, men har sendt følgende melding på e-post:

- Jeg er glad for at det er blitt en debatt der det er satt fokus på at det å være tydelig på våre tradisjoner gjør oss rausere og tryggere i møte med et mer mangfoldig Norge. Utydelighet er ikke et bidrag til mer mangfold. Nå har Torstein Tvedt Solberg stilt meg et spørsmål i spørretimen, som jeg skal svare på i Stortinget på onsdag, og da er det riktigst av meg å besvare på det da, noe jeg ser fram til.