LEDER

Corona-krisen:

Nå må skoleåpning vurderes

Stengingen av skoler og barnehager får store negative konsekvenser. Det bør vurderes om deler av landet kan åpne skolene før andre.

SKAL ORIENTERE DENNE UKEN: Men ingenting tyder på at kunnskapsminister Guri Melby (V) vil åpne skolene rett over påske.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SKAL ORIENTERE DENNE UKEN: Men ingenting tyder på at kunnskapsminister Guri Melby (V) vil åpne skolene rett over påske. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne uka skal regjeringen gjøre kjent hvilke coronatiltak som fremdeles vil gjelde for skolene, det kommer trolig allerede på regjeringens pressekonferanse i ettermiddag. Etter alt å dømme vil barnehager og skoler fremdeles være stengt den første tida etter påske. LO-forbundet Skolenes landsforbund har sagt klart fra at de forutsetter at regjeringen ikke åpner skolene rett etter ferien. I Oslo har skolebyråd Inga Marte Thorkildsen uttalt at en så rask åpning av skoler og barnehager er uaktuelt.

Samtidig er stengingen av skolene et av de smittetiltakene som får størst negative konsekvenser. I sitt innspill til Holdenutvalget, som skal vurdere regjeringens avgjørelser under coronakrisa, melder KS at kommunene ser på skolestengingen som det mest krevende coronatiltaket de har å hanskes med. NHO mener at så mange som 300 000 foreldre har fått den effektive arbeidstida sin redusert med omtrent en fjerdedel. Det mest alvorlige er likevel at mange barn og unge får et vanskeligere liv når skolen er stengt.

For barn og unge som lever med vold eller overgrep hjemme, eller som har foreldre som har diagnoser eller rusproblemer som gjør hverdagen uforutsigbar og utrygg, er dette en vanskelig tid. Skolen har forsvunnet ikke bare som sted for læring, men også for å ha kontakt med jevnaldrende og andre ansvarlige voksenpersoner, og få et frirom fra det som er vondt på andre arenaer. Kirkens SOS opplever at pågangen har økt kraftig. Røde Kors’ tjeneste for barn mottar så mange henvendelser at de har måttet utvide åpningstidene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer