DEBATT

Nå må vi gjøre ALT

Kjøttfri mandag holder ikke. EUs krav om 40 prosent utslippskutt gjør at Norge må gjennomføre alle tiltakene på statens liste. Det kommer til å merkes.

RENERE FREMTID: Solenergi gir håp om en renere fremtid og kan brukes til matproduksjon i ørkenen, skriver Frederic Hauge. Foto: Steven David Miller / Nature Picture Library / Scanpix
RENERE FREMTID: Solenergi gir håp om en renere fremtid og kan brukes til matproduksjon i ørkenen, skriver Frederic Hauge. Foto: Steven David Miller / Nature Picture Library / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ansvaret for Norges klimakutt kan ikke lenger dyttes ned til folks middagsbord eller søppelsortering. Klimaproblemet er for viktig til å overlates til fem millioner individuelle valg. Nå er det myndighetene som må ta grep. Og det må monne.

Heldigvis har staten allerede en liste klar. Miljødirektoratet har laget en omfattende rapport som viser hvordan vi kan nå forskjellige klimamål. Med EUs krav om 40 prosent kutt innen 2030, må vi gjennomføre absolutt alle tiltakene på direktoratets liste. Og det haster.

Hvorfor stoler Bellona på EU? Det handler om resultater. Siden 1990 har EU kuttet sine utslipp med 24,4 prosent. Det samme har vår nabo, EU-landet Sverige. Norge har derimot økt sine utslipp med 3,9 prosent på samme tid.

Dette har skjedd selv om også Norge har klimamål. Stortingets klimaforlik sier at norske utslipp skal være 12 prosent lavere i 2020 enn i 2012. Det kommer regjeringen trolig ikke til å oppfylle, annet enn ved å kjøpe billige utslippskvoter fra u-land. Det har dessverre ikke andre konsekvenser enn at politikerne ser på skotuppene sine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer