Nå må vi si stopp!

Skulder ved skulder bør vi stå, og bli enige om at i år skal ingen av oss kreve mere lønn.

FORNØYD: Som sykepleier i nedgangstider har jeg en veldig god lønn, i en forholdsvis trygg og forutsigbar bransje, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat
FORNØYD: Som sykepleier i nedgangstider har jeg en veldig god lønn, i en forholdsvis trygg og forutsigbar bransje, skriver artikkelforfatteren. Foto: PrivatVis mer
Debattinnlegg

Norges økonomi har vært som en fortelling med uendelig lykke, preget av oppgang og velstand. Dette er nå slutt på, pilene peker nedover og oppgang skiftes ut med nedgang. Det er som om den sovende tornerosen rusa på penger, våkner nå, etter en lang tid med søvn. De kommende lønnsforhandlingene i 2016 blir derfor særdeles viktige.

Den vanlige tonen i lønnsforhandlingene, fra arbeidstakerorganisasjoner, har vært - «vi vil ha mer». Spesielt LOs Gerd Kristiansen har vært frampå, med sitt slagord «vi skal sikre kjøpekraften til våre medlemmer». Det er kanskje ikke så rart at arbeidstakerne vil ha mer, mens arbeidsgiveren vil betale minst. I 2016 bør interessen være felles. Slagordet «sikre kjøpekraften» bør byttes ut med «sikre arbeidsplassene».For mange er det nemlig ikke lengre spørsmål om hvor mye mer en skal tjene, men om i det hele man skal ha noe jobb å gå til.

Jeg er sykepleier med videreutdanning og tjener minst 469 000 kroner brutto i året. Med diverse tillegg blir det fort en halv million. Tar jeg et par ekstravakter på såkalte «røde dager», er bruttolønna fort over en halv million. Jeg får snakke for meg selv, men jeg synes dette er bra, og i nedgangstider er dette en veldig god lønn, i en forholdsvis trygg og forutsigbar bransje.

De kommende lønnsforhandlingene burde preges av ord, tanker og verdier som vi har hørt mye om de siste ukene. Solidaritet, samhold, fellesskap og felles dugnad. Skulder ved skulder bør vi stå sammen, alle fra gulvet til toppledelsen, og blir enige om at i år, og kanskje flere kommende år, skal ingen av oss kreve mere lønn, eller andre goder. Hvis det såkalte norske samholdet, fellesskapet og solidaritet er så sentralt som man sier, så er dette en glimrende mulighet til å demonstrere det. I nedgangstid ville nemlig alt annet vært bare flaut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.