Nå melker de for Nordheim igjen!

Jurenes dom er klar: Norske kuer melker bedre med Arne Nordheim-musikk enn med Mozart.

SANDEFJORD (Dagbladet): I ei uke har kuene til bonde Thrine Rastad hørt på klaverkonserter av Amadeus Mozart og samleplata «Electric» med Arne Nordheims klassikere. Målet har vært å finne ut om musikken påvirker kuenes melkeproduksjon. Oppdragsgiver har vært NRKs P2-reporter Erik Jacobsen.

-  Jeg føler meg som en mannlig utgave av Paris Hilton, sier Jacobsen.

Han er på vei inn i fjøset på Skjeldberg gård utenfor Sandefjord, for å dokumentere sitt banebrytende «forskningsprosjekt».

Den såkalte «Mozart-effekten» har lenge vært kjent blant forskere, som blant annet har funnet ut at den store mesterens musikk minsker smerter hos eldre med beinskjørhet, og demper mengden av verbal trakassering på T-banen i London. Men hva foretrekker norske kuer? Testingen viste seg å gi uante resultater:

Melkeglede

-  Kuene melket langt mer til Arne Nordheim! sier Thrine Rastad.

Hun hadde på forhånd gjettet at Mozarts klaverkonsert ville slått bedre ut, men det viser seg altså at Norsk Rødt Fe har en langt mer utfordrende musikksmak enn man kanskje skulle tro.

-  Melkegleden økte for halvparten av kuene med Nordheim, mens den faktisk minsket for flere med Mozart, forteller Rastad.

 MUSIKALSKE KUER: Mye tyder på at Thrine Rastads kuer har en langt mer raffinert musikksmak enn den  jevne nordmann. De øker nemlig melkeproduksjonen når de får lytte til Arne Nordheim! Foto: Truls Brekke
MUSIKALSKE KUER: Mye tyder på at Thrine Rastads kuer har en langt mer raffinert musikksmak enn den jevne nordmann. De øker nemlig melkeproduksjonen når de får lytte til Arne Nordheim! Foto: Truls Brekke Vis mer

-  Da jeg satte på Arne Nordheim første gang, sto plutselig 40 ører rett til værs her inne, og kuene fløy rundt i fjøset, sier Rastad.

-  De reagerte veldig sterkt, og ble utrolig nysgjerrige på hva dette var. Men etter ti minutter var det greit, da oppførte de seg normalt. Og neste gang jeg satte på musikken, igjen var det ingen som reagerte på den måten. Så de må ha en viss form for musikalsk hukommelse, sier Rastad, mens kuene stillferdig står i kø med hodet på skakke og lytter til Nordheims mildt sagt utfordrende lyder. Mønstret gjentar seg hver gang musikken kommer på: Kuene ser opp, lytter, for så å fortsette med spising og vannlating.

Dyras favoritt

-  Kan det være at de liker Arne Nordheim best fordi det kan minne om lyden av kubjeller?

-  Jeg har ikke bjellekuer, så disse kuene er ikke vant til lyden av bjeller. Men et eller annet må det være, sier Rastad.

-  Det er jo stor forskjell på kuene, alle har forskjellig personlighet. De er veldig nysgjerrige, men det er stor forskjell på hvor tøffe eller pysete de er. Noen kom rett bort til meg med en gang jeg satte på musikken for å finne ut hva det var, mens andre ikke nærmet seg spilleren før utpå dagen.

Erik Jacobsen har for programmet «Radioselskapet» også testet Mozart og Nordheim på ekstremt bråkete hunder.

-  Jeg besøkte en kennel og tok opptak av de mest gneldrete bikkjene. Da jeg telte antall bjeff, viste det seg at Nordheim dempet bjeffeprosenten hos belgisk fårehund og yorkshire terrier med nesten hundre prosent! Med Mozart sank den bare med 33 prosent, sier Jacobsen.

-  Og så har jeg intervjuet barn fra 3- 5 år, og de følte seg mye mer intelligente etter å ha hørt på Nordheim enn Mozart, sier han.

3- 0 til Arne Nordheim.

MUSIKK-KU: Et lite slikk på musikken.