DEBATT

Debatt: Klima

Nå ødelegger vi det vakreste som finnes

Det er til å skrike over. Verdens aller vakreste naturområde er i ferd med å bli ødelagt. Det går kjempefort, det skjer nå, og det er vår skyld.

KORALLREVET DØR: En dykker undersøker blekingen av koralrevet i havet utenfor Maldivene. Halvparten av The Great Barrier Reef har ifølge en korallekspert dødd de siste to åra. Foto: The Ocean Agency / XL Catlin Seaview Survey / AP / NTB Scanpix
KORALLREVET DØR: En dykker undersøker blekingen av koralrevet i havet utenfor Maldivene. Halvparten av The Great Barrier Reef har ifølge en korallekspert dødd de siste to åra. Foto: The Ocean Agency / XL Catlin Seaview Survey / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Om du ikke selv har dykket på et korallrev, har du garantert sett det på tv. Et korallrev er et sted der naturens oppfinnsomhet har fått boble over. Revet har fisk og koraller i alle mulige farger, størrelser og fasonger. Det har dramatiske og nærmest endeløse korallvegger, massive hjernekoraller, kjempemuslinger større enn et menneske og sjøhester mindre enn en lillefingernegl. Og så skjer det noe hele tiden. De underligste skapninger kryper opp av hullene sine, mens fisk i alle regnbuens farger glir eller bukter seg forbi.

Great Barrier Reef er verdens største korallrev. Det ligger i havet langs østkysten av Australia og er et av de mest kompliserte økosystemer på jorda. Det meste av revet er to millioner år gammelt. De forunderlige artene lever med og av hverandre. Forskerne har registrert mer enn 1600 fiskearter, 600 korallarter, 30 forskjellige hval- og delfinarter, en stor bestand av sjøku og seks havskilpaddearter. Siden 1981 har revet stått på UNESCOs verdensarvliste.

Great Barrier Reef er ikke bare det vakreste naturområdet i verden, det er en levende lærebok i økologi, samspill og gjensidig avhengighet. Å dykke der er så magisk at det nesten er vanskelig å forklare. Tenk deg et korallrev på størrelse med hele Norge – bygget av en levende organisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.