Nå overvåkes folk på byen

Elektronisk id-kort gjør slutt på hemmelige stevnemøter og bortforklarte blåveiser.

(Dagbladet.no) Storbritannias nattklubber er i ferd med å innføre elektroniske id-kort.

- Dette skal forhindre mindreårige i å komme inn på utesteder, men oversikten vil også kunne fungere som en liste for politiet over alle som er inne på klubben, i tilfelle det skulle skje noe trøbbel, forklarer Tamlyn Thompson, direktør i firmaet som produserer de elektroniske id-kortene, til DJ Magazine.

Mer kontroll for dørvaktene

De elektroniske id-kortene åpner for større kontroll for innehaverne av utesteder.

- Hvis noen oppfører seg upassende, kan det føres opp på kortet til vedkommende. Slik kan dørvaktene se akkurat hva de har gjort tidligere og bestemme seg for om han vil slippe dem inn igjen eller ikke, fortsetter Thompson.

Det er frivillig å opprette et slikt id-kort, men publikum som ikke vil registrere seg, risikerer å ikke komme inn på nattklubbene som bruker systemet.

Informasjonen om deg blir lagret for å kunne brukes senere. Det betyr at det for eksempel vil være mulig å se hvilken bar du var på forrige helg. Og hvis du havnet i slåsskamp, vil det også ha blitt registrert, noe som kan gjøre det vanskelig for deg å komme inn på samme bar igjen senere.

I tillegg åpner Thompson for at flere utesteder kan dele database. Det betyr at du ikke bare blir nektet adgang på baren hvor du havet i bråk, men også andre utesteder kan få innsyn til dine personlige opplysninger og nekte å slippe deg inn.

Det nytter med andre ord ikke å prøve å bortforklare verken blåveiser eller hemmelige stevnemøter for din bedre halvdel - du er blitt registrert.

- Problematisk

Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet, er skeptisk.

- Det er problematisk når utesteder vil registrere alle som går inn i lokalet. De må ha en saklig grunn for å gjøre dette, og det at de vil ha lister de kan gi til politiet i tilfelle noe skjer, er for vagt og ikke saklig nok, mener hun.

I tillegg mener hun at folk flest vil ha fri når de går ut.

- Jeg tror folk ville synes dette er belastende. Det er ubehagelig hele tida å måtte legitimere seg. Vi vil være i fred når vi går ut, mener Helmers.

Dersom du drar på ferie til London og vil ut på byen, vil du også kunne komme til å måtte registrere deg. Id-systemet gjenkjenner de fleste typer id-kort fra USA og Europa.

Meninger om elektroniske id-kort på byen? Del dem med andre i utelivsbloggen.

LEGPLIKT: Utesteder kan registrere drikkevanene dine, om du havner i slåsskamp og hvor du går på byen.