Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nå øyner Frp endelig sitt forjettede land: Regjeringskontorene

Men Carl I. Hagen glimrer med sitt fravær.

SEIERSSIKKER:  Siv Jensen kostet på seg et "Morn'a Jens!" på Frp's valgvake.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SEIERSSIKKER: Siv Jensen kostet på seg et "Morn'a Jens!" på Frp's valgvake. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Kvart på elleve kom hun. Siv Jensen ankom i en kjole dekorert med en røde leppestifter, men åpningsbudskapet budskapet var verken sminket eller rødt: «Dette har jeg gledet meg lenge til å si: Morna Jens!»

_Vi har de tøffeste velgerne, de tøffeste tillitsmennene, de tøffeste folkevalgte og la meg dele en hemmelighet med dere: Jeg  tror vi har den tøffeste forhandleren, sa Siv Jensen. Og dermed hadde hun vært tøff nok, for så kom forbeholdene tett: Forhandlinger handler om å gi og ta, minnet hun jublende partifeller om: Alle må få synes, alle må få gjennomslag. Det var like før hun sa at alle skal med.

Like godt som Siv Jensen vet at hun er på vinnernes side i dette valget, like godt vet hun at forhandlingene vil bli tøffe. Hun vet at partiet hennes etter 40 år i opposisjon samtidig må inn i voksenopplæring med bratt læringskurve om de skal lykkes. Ultimatum er slikt man lettest utsteder hvis man ikke har en sjanse til å få gjennomslag. Nå skal Frp sosialiseres til kompromiss-politikk. Det budskapet kom allerede i seierstalen.

Frp er i ferd med å havne i regjering, men én mann merkes ved sitt fravær: Carl I. Hagen er ikke på Frps valgvake. Han kommer visst heller ikke til å komme.

Hagen er i ferd med å bli sitt partis Moses. Det var han som vandret rundt i ørkenen i førti år uten å komme til det forjettede land: regjeringskontorene. Nå er hans folk på vei inn, men uten Hagen. Til gjengjeld kom han som Moses ned med sine ti strenge bud. Det var nettopp den holdningen Jensen valgkvelden advarte mot.

På valgvaken var kompromissøvelsene allerede i gang:  _Det er klart vi kan komme til enighet om en innvandringspolitikk, forklarte en Frp-er ivrig en annen. _Kompromissviljen øker jo nærmere man kommer taburettene, sa en annen.

Prognosene gir i skrivende stund Frp 16,0 prosent.  Det er sjelden man hører et parti juble så høyt og så lenge for en tilbakegang på 6,9 prosent. Og med god grunn: Kommer de til enighet med minst to andre borgerlige partier vil de 16 prosentene gi langt mere makt  enn de 22,9 prosentene har gott dem i dag. Fram til 2017 vil Frp nå få en sjanse til å sette sitt preg på Norge.

I forhold til Høyre blir utfordringen å gå fra å være uansvarlig storebror til å bli ansvarlig lillebror. Det kan fortsatt bli en tøff jobb å få Venstre og/eller KrF med i en regjering der Frp uansett kompromissvilje må kreve gjennomslag for noen av sine markerings-saker.

Og Hagen kan som Moses bare skue inn i det forjettede land. Det må være harde bud.    

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling