Nå protesterer McCartney mot heksejakt på fildelerne

En utfordring til norske kolleger?

PROTESTERER MOT NEGATIV FILDLINGSSTRATEGI: Paul McCartney, Damon Albarn og andre stjerner fronter et opprop i regi av noen av Storbritannias største artist-, komponist-, tekstforfatter- og produsentorganisasjoner mot regjeringens planer om å utestenge fildelere fra nettet. Foto: SCANPIX
PROTESTERER MOT NEGATIV FILDLINGSSTRATEGI: Paul McCartney, Damon Albarn og andre stjerner fronter et opprop i regi av noen av Storbritannias største artist-, komponist-, tekstforfatter- og produsentorganisasjoner mot regjeringens planer om å utestenge fildelere fra nettet. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - En kultur der skaperne av kulturen ikke får betalt, er anarki, ikke frihet.DET SIER Lawrence Lessig, professor i rettsvitenskap ved Stanford-universitetet og en av verdens ledende autoriteter på modernisering av åndsverkslovgivningen. Lessig tror i likhet med de fleste av oss på opphavsretten, men advarer mot en politikk der rettsstatens prinsipper og nettets åpenhet undergraves i forsvaret av den.

Nå får han støtte fra uventet hold.

I STORBRITANNIA har artister som Paul McCartney, Elton John og Damon Albarn, og organisasjonene The Featured Artists Coalition (FAC), British Academy of Songwriters, Composers and Authors (Basca) og Music Producers Guild (MPG), gått sammen i et opprop som tar avstand fra næringsminister Lord Mandelsons planer om å innføre en lovgivning lik den omstridte franske HADOPI-loven.

Får Mandelson det som han vil, kan fildelere (og deres familier, eller andre brukere av samme nettforbindelse) fratas internettforbindelsen uten lov og dom.

Tiltaket er ikke rettet inn mot fildelingens bakmenn eller de store opplasterne, men mot vanlige nettbrukere som laster ned mye i strid med opphavsvretten og neglisjerer tre advarsler fra sin nettleverandør - som i dette scenariet er pålagt rene overvåkings- og politioppgaver overfor sine kunder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer