Nå reagerer klovnene på «American Horror Story»

Klager på feil fremstilling.

NIFS KLOVN: Twisty, spilt av John Carrol Lynch, dukker opp i fjerde sesong av «American Horror Story». Den har fått undertittelen «Freakshow». og dreier seg rundt et omreisende tivoli fylt med utskudd.
NIFS KLOVN: Twisty, spilt av John Carrol Lynch, dukker opp i fjerde sesong av «American Horror Story». Den har fått undertittelen «Freakshow». og dreier seg rundt et omreisende tivoli fylt med utskudd.Vis mer

I ukene før årets Halloween i USA fyltes YouTube opp med sminketips-videoer for dem som ønsker å følge den nyeste og nifseste kostymetrenden:

Overdimensjonerte tenner og eksponert tannkjøtt, innfelt av blåsorte lepper som strekker seg nesten til ørene. Skitten hvit hud og mørke ringer rundt øynene.

Og en gummihette med tre fargeglade hårtuster stikkende opp.

Marerittklovnen er, i aller høyeste grad, tilbake, og æren for det tilhører «American Horror Story».

Her hjemme drar fjerde sesong av skrekk-antologiserien igang på Fox førstkommende onsdag.

Seere i USA allerede har hatt noen uker på seg til å bli kjent med, og vettskremt av, seriemorderklovnen Twisty.

En dråpe menneskelighet
Serieskaper Ryan Murphy har ønsket å skape en ikonisk figur, skumlere enn både Stephen Kings lille solstråle Pennywise og «Batman»-skurken Jokeren. Og det merkes.

Fra først stund man ser ham er Twisty seriens beste skurk noensinne. 

Skuespiller John Carrol Lynch i klovneklær og sminke er i utgangspunktet en ruvende og brutal tilstedeværelse.

Samtidig er han på sett og vis handikappet, med maske over munnen og ingen replikker. Lynch kompenserer imidlertid ved å bruke øynene sine for alt de er verdt.

Blikket han setter i folk er som en mobba liten gutt som ikke helt tør å tro på at denne gangen vil de leke med ham i stedet for å slå ham, et sårt håp som kræsjer med den groteske kjempemunnen.

En dråpe menneskelighet i en ellers uleselig fremtoning som gjør at man kan skimte en person langt der inne, bak blodet og galskapen.

Han er beint ut gyselig.

Frynsete rykte
Selv om skrekkentusiastene kan glede seg over Twisty er ikke alle like fornøyd. Virkelige klovner som Glenn Kohlberger i Clowns of America International rykker nå ut mot fremstillingen av klovner som skumle.

- Hollywood kan ta enhver situasjon, uansett hvor god eller ren, og vri den om til et mareritt, sier han til The Hollywod Reporter.

Samtidig, mistroen mot klovner har vært et viktig element i alt fra 1892-operaen «Pagliacci» til virkelighetens seriemorderklovn John Wayne Gacy. Det har gitt yrket (eller kallet?) et frynsete rykte. 

Randy Christensen, president i World Clown Association, sier til Vulture at han tror han skjønner hvor frykten kan stamme fra.

- Nittifem prosent av dem jeg har prata med tror årsaken er en negativ hendelse da de var barn. De følte at de var pressa opp i et hjørne av en figur de ikke forsto. Jeg tror alle skjønner at når man ikke kan lese noens ansikt vet man ikke hvordan man skal få kontakt med dem.

Han sammenligner det med å møte Mikke Mus i Disney World.

- Alle barn liker Mikke - helt til han er seks fot høy og de må gi ham en klem. De aner ikke hvem som er bak maska.

SPILLER MED ØYNENE: Twisty-skuespiller John Carrol Lynch ser triveligere ut i virkeligheten. Til Collider beskriver han utfordringene med rollen slik: - «Det finnes nesten ikke dialog, og vi kommer til å fjerne halve ansiktet ditt. La oss se om du fortsatt klarer å spille skuespill likevel». Foto: Frazer Harrison/Getty Images/AFP
SPILLER MED ØYNENE: Twisty-skuespiller John Carrol Lynch ser triveligere ut i virkeligheten. Til Collider beskriver han utfordringene med rollen slik: - «Det finnes nesten ikke dialog, og vi kommer til å fjerne halve ansiktet ditt. La oss se om du fortsatt klarer å spille skuespill likevel». Foto: Frazer Harrison/Getty Images/AFP Vis mer