Nå selger Apple datamaskiner også

Mac-salget rett til værs.

(Dagbladet.no): Alle vil ha iPod og iPhone, men ingen bruker Mac. Slik har sannheten vært lenge for Apple. Men ikke nå lenger.

I går la selskapet fram sine kvartalsresultater. De viste en vekst på nesten 43 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, og mest oppsiktsvekkende var veksten i salget av selskapets stasjonære og bærbare datamaskiner. Mac-salget økte med 51 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. iPod-salget sto omtrent stille - om enn på et meget høyt nivå.

I GÅR kunne du lese på Dagbladet.no om hvordan Apple-sjef Steve Jobs har oppnådd en suksess uten sidestykke i IT-industrien ved tilsynelatende å gjøre absolutt alt galt.

Men historien om Apple er ikke først og fremst historien om en ukonvensjonell og omstridt bedriftsleder.

Det er historien om et teknolgiselskap som alltid har vært ledende på viktige områder som design, brukervennlighet og innovasjon, men som har slitt tungt med å omsette tilhengernes nærmest religiøse begeistring i noe mer enn en forsvinnende liten markedsandel i PC-markedet.

DET BEGYNTE GRADVIS å endre seg med suksessen til iTunes, iPod og nå sist iPhone. Stadig flere brukere av Apples bærbare musikkspillere har oppdaget at selskapet også lager datamaskiner, operativsystem og programvare med de samme kvalitetene. I løpet av få år er Apples markedsandel i PC-markedet blitt så stor at den merkes svært godt hos konkurrentene.

Ifølge Fortune er markedsandelen i USA nå passert 21 prosent, mens den er oppe på 10-tallet i Europa - etter å ha ligget på 2-3 prosent i mange år.

Sånt synes på regnskapstallene. Salgsøkningen for Mac på 51 prosent skapte en omsetningsøkning på 54 prosent til 3,49 milliarder, i en periode da PC-markedet generelt bare økte med 12 prosent.

STADIG FLERE VIL HA MAC: Det er trangt om saligheten foran iMac-maskinene i denne Apple-butikken på Manhattan i New York. Mac-salget er økt med 51 prosent på ett år. foto: SCANPIX
STADIG FLERE VIL HA MAC: Det er trangt om saligheten foran iMac-maskinene i denne Apple-butikken på Manhattan i New York. Mac-salget er økt med 51 prosent på ett år. foto: SCANPIX Vis mer

Apple solgte om lag 1,7 millioner enheter i siste kvartal. Salget av iPod hadde knapt noen økning i det hele tatt, med 10,6 millioner solgte enheter mot 10,5 millioner i samme periode i fjor.

Det må være moro å være Steve Jobs om dagen. Apple dominerer markedet for bærbare musikkspillere, «eier» markedet for salg av musikkfiler, TV-serier og film på nett gjennom iTunes, og er i ferd med å bli en virkelig maktfaktor i PC-markedet med sine lekre Mac-produkter med stasjonære iMac og bærbare MacBook i spissen.

Forleden vant selskapet Jobs styrer med kreativ jernhånd enda en kåring også, da Business Week kåret Apple til verdens mest innovative selskap.

Men innovasjon koster. Apples bruttomargin for kvartalet falt fra 35,1 prosent til 32,9 prosent.

Nå selger Apple datamaskiner også