BOKHANDLER: Steve Jobs selger ebøker til iPad via sin egen iBookstore. Snart kommer også konkurrentene Amazon og Barnes & Noble med egne bokapplikasjoner for Apples surfebrett. Foto: SCANPIX
BOKHANDLER: Steve Jobs selger ebøker til iPad via sin egen iBookstore. Snart kommer også konkurrentene Amazon og Barnes & Noble med egne bokapplikasjoner for Apples surfebrett. Foto: SCANPIXVis mer

Nå selger Steve Jobs bøker også

Kan iPad revolusjonere det digitale bokmarkedet?

||| Påskeaften åpnet dørene til Apples butikker i USA for kunder som ville sikre seg sitt eksemplar av «surfebrettet» iPad. Med berøringsskjerm, høy brukervennlighet og enkel nettilgang på programmer, musikk, spill, film, tv-serier og annet medieinnhold, kan iPad gjøre noe fundamentalt med vårt syn på hva en datamaskin skal være.

Men kan den også sette ny fart i den digitale bokrevolusjonen?

Kan iPad, med sin lekre fargeskjerm, mange bruksmuligheter og patenterte Apple-brukervennlighet, utkonkurrere de mer rendyrkede og rudimentære lesebrettene til Amazon og Sony, og gjøre for litteraturen det iPod i sin tid gjorde for musikken?

DET SKAL
i hvert fall ikke stå på innholdet. iPad kommer med en egen bokhandel, en iBookstore, bygget inn. Ebokhandelen blir en del av det veletablerte iTunes-miljøet, og drar dermed fordel av at Apple allerede sitter på kredittinformasjonen til millioner av kunder. I Apples ebokhandel kan de handle og lese ebøker like enkelt som de i dag handler musikk, film, tv-serier og lydbøker. Prisnivået, med 90 kroner (15 dollar) som makspris, må virke direkte skrekkinnjagende på de høye herrer i den norske bokbransjen.

Fem av de seks ledende amerikanske forlagene, Penguin Books, HarperCollins, Simon & Schuster, Macmillan Publishers og Hachette Book Group, er med fra lanseringsdagen.

Apple har også gjort en avtale med Perseus Books Group, som representerer 330 mindre forlag. Det spekuleres i om årsaken til at McGraw Hill ikke er med, kan være at forlagsssjefen, Erin Burnett, kom i skade for å lekke til nyhetskanalen CNBC om den kommende iPad-lanseringen. Denslags indiskresjoner liker den notoriske kontrollfriken Steve Jobs særdeles dårlig.

MEN JOBS & CO.
blir neppe alene om å selge bøker på iPad. Nettbokhandlene Amazon og Barnes & Nobles vil også være med, og Apple vil slipper konkurrentene inn. Ifølge New York Times har begge selskaper jobbet lenge med egne applikasjoner for iPad. Kindle-appen var tilgjengelig allerede ved lansering.

Douglas Gottlieb hosBarnes & Noble forteller avisa at selskapet har hatt 14 programmerere i et vindusløst rom i arbeid på iPad-appen siden nyttår. At Amazon nylig lanserte et program for bruk på Apples Mac-datamaskiner som gjør det mulig å kjøpe og lese ebøker fra Amazon uten å være eier av Amazons lesebrett, Kindle, kunne tolkes både som et tegn på at Amazon frykter konkurransen fra iPad som fysisk lesebrett, og som en forberedelse til å selge ebøker på konkurrentens brett.

HVA BETYR IPAD for den norske eboka? Foreløpig relativt lite. Ebøker på iPad vil i første omgang bare være tilgjengelige i USA, og ingen vet når de kommer hit.

I mellomtida vil de mest interesserte benytte anledningen til å «lure» Apple ved å bestille iPad og ebøker fra en amerikansk iTunes-konto. Samtidig har de store norske forlagene satt sin egen store eboksatsing på vent, blant annet fordi regjeringen har outsourcet litteraturpolitikken til finansdepartementet, som mener det skal være moms på ebøker.

Slik gjør Sigbjørn Johnsen det enda tyngre for de norske forlagene å konkurrere mot billig, engelskspråklig e-litteratur, når den kommer til en iPad nær deg.

KJØPE OG LESE: Som de rendyrkede lesebrettene lar Apples iPad deg kjøpe, samle og lese ebøker. Foto. APPLE
KJØPE OG LESE: Som de rendyrkede lesebrettene lar Apples iPad deg kjøpe, samle og lese ebøker. Foto. APPLE Vis mer