KOMMENTARER

Nå sender han partiet mot avgrunnen

USAs president, Donald Trump, kan være i ferd med å skyve Det republikanske partiet ned i avgrunnen ved delvis å gjøre samme tabbe som Barack Obama og Hillary Clinton.

VALGKAMP: USAs president, Donald Trump, stiller til gjenvalg i 2020. Demokratene er i full gang med sin nominasjonskamp. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
VALGKAMP: USAs president, Donald Trump, stiller til gjenvalg i 2020. Demokratene er i full gang med sin nominasjonskamp. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Valget av Donald Trump skjedde etter at Det republikanske partiet hadde marsjert i retning høyrepopulisme i flere tiår. Moderate velgere og særlig kvinner har forlatt partiet i hopetall. Trump står igjen med sine underdanige smiskere, erkekonservative folk fra Tea Party-bevegelsen, evangeliske kristenfundamentalister og høyreekstreme. Det er langt fra nok til å danne et flertall i et land som blir stadig mer mangfoldig. Derfor kan det republikanske partiet være fortapt i valget i 2020, ifølge den nye boka «R.I.P. GOP: How the New America Is Dooming the Republicans», skrevet av den kjente demokratiske meningsmålingseksperten Stanley Greenberg.

Det er langt fra første gang noen skriver den nekrologen. Kjernevelgerne til Republikanerne er i stor grad hvite, religiøse, eldre mennesker på landsbygda. De utgjør en stadig mindre andel av befolkningen. Likevel klarte partiet og Trump å vinne presidentvalget i 2016 med hårfin margin. Mange, inkludert undertegnede, har dessuten påpekt hvordan Trump kan ha gode sjanser til å bli gjenvalgt. Sittende presidenter, særlig de som regjerer i gode økonomiske tider, har en stor fordel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer