Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nå sender han partiet mot avgrunnen

USAs president, Donald Trump, kan være i ferd med å skyve Det republikanske partiet ned i avgrunnen ved delvis å gjøre samme tabbe som Barack Obama og Hillary Clinton.

VALGKAMP: USAs president, Donald Trump, stiller til gjenvalg i 2020. Demokratene er i full gang med sin nominasjonskamp. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
VALGKAMP: USAs president, Donald Trump, stiller til gjenvalg i 2020. Demokratene er i full gang med sin nominasjonskamp. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Valget av Donald Trump skjedde etter at Det republikanske partiet hadde marsjert i retning høyrepopulisme i flere tiår. Moderate velgere og særlig kvinner har forlatt partiet i hopetall. Trump står igjen med sine underdanige smiskere, erkekonservative folk fra Tea Party-bevegelsen, evangeliske kristenfundamentalister og høyreekstreme. Det er langt fra nok til å danne et flertall i et land som blir stadig mer mangfoldig. Derfor kan det republikanske partiet være fortapt i valget i 2020, ifølge den nye boka «R.I.P. GOP: How the New America Is Dooming the Republicans», skrevet av den kjente demokratiske meningsmålingseksperten Stanley Greenberg.

Det er langt fra første gang noen skriver den nekrologen. Kjernevelgerne til Republikanerne er i stor grad hvite, religiøse, eldre mennesker på landsbygda. De utgjør en stadig mindre andel av befolkningen. Likevel klarte partiet og Trump å vinne presidentvalget i 2016 med hårfin margin. Mange, inkludert undertegnede, har dessuten påpekt hvordan Trump kan ha gode sjanser til å bli gjenvalgt. Sittende presidenter, særlig de som regjerer i gode økonomiske tider, har en stor fordel.

Greenberg er trolig i overkant optimistisk på Demokratenes vegne. Høyresida i USA kommer til å hyle høyt også etter valget i 2020. Men landet kan ha nådd et vendepunkt blant annet fordi Trump gjør noen av de samme feilene som Barack Obama og Hillary Clinton. Etterdønningene fra finanskrisa i 2008 og 2009 rammet Demokratenes kjernevelgere - afroamerikanere, latinamerikanere og millenniumsgenerasjonen - spesielt hardt. De ble tvunget ut i arbeidsledighet eller inn i langt dårligere jobber. De unge endte med skyhøye studielån. Lønningene stagnerte mens de fortsatte å ha store kostnader til helsetjenester og bolig. De liberale elitene på øst- og vestkysten opplevde ikke den samme smellen. Dermed så virkeligheten langt penere ut fra partielitens utkikkspunkt. Både Barack Obama og Hillary Clinton skrøt av alt Demokratene hadde fått til. Men mange tradisjonelle kjernevelgere ble hjemme, og den republikanske Tea Party-bevegelsen kapret store deler av den hvite arbeiderklassen ved å spille på frustrasjonen. Dermed gikk Demokratene på massive nederlag i mellomvalgene i 2010 og 2014.

Med solide porsjoner nasjonalisme, rasisme og ved å gå til angrep på de politiske og økonomiske elitene, klarte Trump å fange opp misnøyen. Det var en viktig årsak til at han slo Clinton i 2016. Trump har fortsatt mange lojale tilhengere. Men nå er det han selv som er eliten, og i mellomvalget i fjor var det Republikanerne som gikk på et saftig nederlag. Som Obama og Clinton skryter Trump av økonomien og lav arbeidsledighet, men mange marginaliserte grupper er fortsatt dypt frustrerte og sakker akterut.

Trump har også tatt andre grep som kan bli svært kostbare for Det republikanske partiet. Skattereformen satte fart på økonomien, men den besto hovedsakelig av skattekutt til de aller rikeste. Handelskrigen hans rammer både bønder og vanlige forbrukere. Mens Trump har forsøkt å bygge en mur og stanse innvandringen, er befolkningen blitt mer positive til innvandring. Presidenten har gjort alt han kan for å bli kvitt den populære helsereformen Obamacare, mens folk faktisk ønsker et universelt helsevesen, som andre vestlige land. Meningsmålingene viser også at flertall ønsker kraftige begrensninger i makta til pengesterke interesser i politikken. I 2016 gikk Trump derfor til valg på å «tømme sumpa» i Washington D.C. for skitne interesser. Men i realiteten er han stadig mer omringet av korrupsjon, grådighet og egeninteresser. På toppen av dette framstår Trump som eksepsjonelt uegnet og splittende. Alt dette er faktorer som kan sende Republikanerne i retning avgrunnen. Veien tilbake kan bli fryktelig lang.

Spørsmålet er imidlertid om Demokratene klarer å gripe det som kan bli en historisk mulighet til å bygge en brei koalisjon. Foreløpig sliter partiet med å finne en kurs som kan flytte USA forbi den lammende politiske polariseringen. Men bare slik vil det være mulig å gjennomføre store progressive, strukturelle endringer, som folk ser ut til å ønske, og som Demokratene for eksempel klarte med Franklin Roosevelts «New Deal» på 1930-tallet. Paradoksalt nok kan det bli Donald Trump som «hjelper» dem dit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling